Annons

Polsk trivsel på menyn

Ewa och Remi Lepek jobbade på Berns när de bestämde sig för att förverkliga sin dröm. Nu driver de den hyllade krogen Krasnopolski.

Under strecket
Publicerad

Krasnopolski har öppet alla dagar utom söndagar, på måndagar serveras endast lunch. En gång i månaden ordnas temakvällar

Foto: INGVAR KARMHEDBild 1 av 2

Rödkål.

Foto: INGVAR KARMHEDBild 2 av 2

Krasnopolski har öppet alla dagar utom söndagar, på måndagar serveras endast lunch. En gång i månaden ordnas temakvällar

Foto: INGVAR KARMHEDBild 1 av 2

Rödkål.

Foto: INGVAR KARMHEDBild 2 av 2
1/2

Krasnopolski har öppet alla dagar utom söndagar, på måndagar serveras endast lunch. En gång i månaden ordnas temakvällar

Foto: INGVAR KARMHED
2/2

Rödkål.

Foto: INGVAR KARMHED

Det känns som att komma hem till en rar gammal släkting. Tryggt, lugnt och doften av hyacint. Möblerna är rejäla och ljuset lyser dämpat över virkade underlägg, guldramar, spets, kristall, och mjuka kuddar i soffan. Hemtrevligt helt enkelt. Och det är precis så de vill ha det, Ewa och Remi Lepek som tillsammans med en kompanjon driver krogen Krasnopolski på Regeringsgatan 88.

– Vi vill att gästerna ska känna sig hemma här, det är också därför vi bara har en sittning per kväll. Här får gästerna stanna hur länge de vill, säger Remi.

För åtta år sedan befann han sig på andra sidan Östersjön, i barndomslandet Polen. Där jobbade han som kock och tävlade tillsammans med en kollega i landets upplaga av Årets kock – och vann.

Under tävlingen kom han i kontakt med en svensk kollega och tankarna om en flytt till Sverige började gro. Remi gjorde allvar av sina planer och flyttade till Stockholm där han jobbade i kök på diverse småställen innan han landande på Berns där ha träffade sin blivande fru Ewa.

– Jobbet på Berns gav oss kunskap och erfarenhet om hur det fungerar i restaurangbranschen i Sverige, säger Remi.

Annons
Annons

Paret visste redan från början att om de skulle öppna eget så skulle stället ha ett polskt tema.

Efter två och ett halvt år på Berns bestämde de att pröva lyckan på egen hand. Hösten 2011 välkomnade paret sina första gäster tillsammans med personalen – Robin och Honorata, som fortfarande jobbar kvar. Och mormor Josefin förstås, som hjälper till med de hyllade pirogerna och andra hemliga recept.

Remi berättar att den första recensionen dök upp efter drygt ett halvårs slit.

– Jag förstod ingenting. Det ringde konstant i telefonen den morgonen, alla ville boka bord. Till slut frågade jag hur det kom sig och fick till svar ”har du inte läst recensionen?”. Jag sprang ner till Seven eleven och köpte tidningen, det var fantastiska ord, säger han.

Flera recensioner följde, alla med samma fina omdömen. Sedan dess har Ewa och Remi haft fullt upp. Och lovorden fortsätter att komma, i november utsågs Krasnopolski till månadens restaurang i Stockholm av Livebookings, och hamnade dessutom på fjärde plats i rankingen över landets bästa restauranger.

– Vi är stolta, säger Remi. Att vi skulle nå hit på så kort tid vågade vi aldrig drömma om.

Rödkål

500 g strimlad rödkål

1 schalottenlök

1 litet äpple

1/2 dl vatten

1/2 dl äppeljuice

3–4 dl grönsaksbuljong

2 msk rödvinsvinäger

1 liten kanelstång

1 lagerblad

1 stjärnanis

2 msk svartvinbärsmarmelad

2–3 msk portvin

Salt och peppar

  1. Lägg den strimlade rödkålen i en stor kastrull. Hacka lök och äpple och lägg ner dem också.
  2. Tillsätt vatten, äppeljuice, grönsaksbuljong och rödvinsvinäger. Blanda ner kanelstång, lagerblad och stjärnanis och låt puttra en stund.
  3. Blanda i svartvinbärsmarmeladen och låt det hela puttra i cirka 1 timme utan lock eller tills vätskan är borta.
  4. Häll på portvinet och låt puttra i ytterligare ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Lotta Ringdahl

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons