Annons

Claes Arvidsson:Polsk förnyelse, fast åt fel håll

Lag och rättvisas (PiS) partiledare Jaroslaw Kaczynski talar på en minnesceremoni för den flygkrasch 2010 som dödade förre presidenten Lech Kaczynski och 95 andra i Smolensk. 10 december, 2015.
Lag och rättvisas (PiS) partiledare Jaroslaw Kaczynski talar på en minnesceremoni för den flygkrasch 2010 som dödade förre presidenten Lech Kaczynski och 95 andra i Smolensk. 10 december, 2015. Foto: AGENCJA GAZETA / X02731
Under strecket
Publicerad

Det var som en installation. Allvarlig och blek stod hon på trottoaren, när jag i somras promenerade förbi presidentpalatset i Warszawa. Med en polsk fana i fast grepp utgjorde den medelåldriga damen hedersvakt bredvid en blomstergärd och ett inramat foto av Lech Kaczynski. Framför gruppen hade det formats ett kors av ljuslyktor i Polens rödvita färger.

Jag förstår sorgen men varför går man inte vidare, tänkte jag. Trots att Lag och rättvisa (PiS) i år vann presidentvalet i maj och parlamentsvalet i oktober med hjälp av nya fräscha ansikten (Andrzej Duda respektive Beata Szydlo), är det som om tiden stått stilla.

Annons
Annons
Annons