SvD Perfect Guide

Hela denna artikel är en annons

Ernst Billgren producerar litografi – exklusivt för SvD accent

Foto: Julia Billgren

Med verket Pollux återvänder Ernst Billgren till mytologin– och producerar litografin exklusivt för SvD accent.

Ernst Billgren fortsätter att utforska och nytolka sagornas och mytologiernas värld. Den här gången i form av konstverket Pollux.

Bröderna Castor och Pollux var med på skeppet Argos äventyr, hämtade det gyllene skinnet och rensade haven från pirater, och blev därmed sjöfartens beskyddare. Bröderna besökte också ett bröllop där de blev förälskade i varsin brud som de rövade med sig. I striden som följde omkom alla utom den odödlige Pollux. Allt enligt den romerska mytologin.

– När jag började måla kände jag egentligen bara till namnen Castor och Pollux, men inte hela historien. Bilden kommer inifrån mig själv, och själva mytologin har jag läst mig till senare. Vi har en rad historier inom oss på ett omedvetet sätt, säger konstnären när vi träffas i hans kombinerade lägenhet och ateljé på Södermalm.

Verket må se ut som en scen ur den berömda mytologin, men är egentligen bara en fantasi från Ernst Billgrens eget inre.

– Jag vill skapa en yta där betraktaren kan berätta något för sig själv. Jag har valt att kalla verket för Pollux, och därmed gett det ett sammanhang. Men det är fritt fram för betraktaren eller den som köper verket att döpa om det till något annat och skapa sin egen historia.

Bild 1 av 1

Ernst Billgren är en av våra främsta och mest etablerade svenska konstnärer, och har verkat sedan slutet av 1980-talet. Många förknippar hans konstnärskap med naturscener och inte minst rävar. Och mycket riktigt, i det aktuella verket uppträder Pollux i formen av just en vit räv.

– Det var oerhört många år sedan jag målade en räv senast. Det är lite lustigt, folk förknippar mig med rävarna, men egentligen förekommer de inte ens i en procent av alla mina verk. Men samtidigt tycker jag om att använda mig av djur, det blir mer abstrakt än med människor. Ett djur kan vara du själv, du kan sätta in dig själv i verket.

Ernst Billgren är också författare, och aktuell med nyutgivna essäsamlingen Rasism för nybörjare. I januari håller han också sin första utställning i Stockholm på länge, på Galerie Forsblom på Karlavägen.

– Det är alltid lite speciellt att ställa ut i hemstaden. Då måste det vara något extra märkvärdigt.

Litografin Pollux av Ernst Billgren säljs exklusivt via SvD accent, och är monterad i en specialtillverkad ram med glasmosaik. Upplagan är om 175 signerade och numrerade exemplar. Verket kostar 15 000 kronor.