Annons

Jesper Sundén:”Politiskt självmord” säkrar Netanyahus fortsatta maktinnehav

Benny Gantz ger upp försöket att bilda regering och förordar nu en samlingsregering. Samtidigt valdes han i torsdags till ny talman i parlamentet. Om det kan förenas med en roll i regeringen är oklart.
Benny Gantz ger upp försöket att bilda regering och förordar nu en samlingsregering. Samtidigt valdes han i torsdags till ny talman i parlamentet. Om det kan förenas med en roll i regeringen är oklart. Foto: Sebastian Scheiner / TT NYHETSBYRÅN

Israels oppositionsledare Benny Gantz kastar in handduken. Nu siktar han på att bilda en samlingsregering under Netanyahus ledning. Det löser den akuta demokratiska krisen, men kritiken är hård.

Under strecket
Publicerad

Förra veckan demonstrerade människor mot att premiärminister Netanyahu, som de såg det, använde sig av coronaepidemin för att stänga ned domstolar och urholka demokratin.

Foto: Eyal Warshavsky / TT NYHETSBYRÅN

Gång på gång lovade Benny Gantz att aldrig ingå i en regering under ledning av en premiärminister som står under åtal. Det ledde till att majoriteten i det israeliska parlamentet stödde honom som regeringsbildare före den korruptionsåtalade Benjamin Netanyahu.

Därför blev chocken stor när Gantz på torsdagen plötsligt meddelade att han ändrat sig. Han motiverade sitt beslut med att det nu under coronaepidemin råder ovanliga tider, vilket kräver ovanliga beslut.

Annons
Annons
Annons