Analys

Jenny Nordberg:Politiskt omöjligt att ställa Bush inför rätta

Jenny Nordberg

Efter att underrättelseutskottet i den amerikanska senaten i veckan släppte sin rapportom CIA:s tortyr träter nu amerikanska politiker medan röster inom både FN och människorättsorganisationer kräver åtal för de ansvariga. Så vad blir konsekvenserna? SvD:s Jenny Nordberg förklarar varför varken politiker eller CIA-agenter kommer att ställas till svars för tortyren. 

Under strecket
Publicerad
USA:s förre president George W. Bush och hans vicepresident Dick Cheney.

USA:s förre president George W. Bush och hans vicepresident Dick Cheney.

Foto: TT
Annons

Först placerades fången på alla fyra på golvet. Hans lunch, bestående av hummus, pasta med sås, nötter samt russin hade malts ner till en puré som tvingades in i honom medelst en tub i ändtarmen. Poängen med detta, enligt förhörsledaren, var att utöva kontroll över fången, både fysiskt och psykiskt. För att han därefter skulle avslöja hemligheter om framtida terrordåd.

Det kan också kallas för ett sexualiserat övergrepp som syftar till att förnedra och skada en fånge, och det är bara ett av många detaljexempel på nästan ofattbara ”förstärkta förhörsmetoder” som redovisas i den amerikanska senatens tortyrrapport från ”kriget mot terrorismen”. Tortyren av misstänkta terrorister utfördes i Afghanistan, Irak och på flera platser i Europa dit CIA övertalat och mutat regeringar att få placera fångar i hemliga fängelser, långt bort från amerikanska lagar och insyn.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons