”Politiskt åtal” mot kurder

I en massrättegång mot 151 kurdiska politiker och ­aktivister använder sig den turkiske åklagaren av mejlväxling mellan svenska Palmecentret och dess kurdiska projektpartner. Massrättegången är en politisk process, säger både Diyarbakirs åtalade borgmästare Osman Baydemir och Palmecentrets generalsekreterare Jens Orback.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Varje dag sedan den 18 oktober demonstrerar kurder utanför kommunhuset i Diyarbakir, en stad som i praktiken är kurdernas provinshuvudstad i sydöstra Turkiet. Demonstrationen sker i protest mot den massrättegång som pågår inne i domstolsbyggnaden strax intill. Där står 151 kurdiska politiker, borgmästare och människorättsaktivister inför rätta, anklagade för samröre med en terrororganisation (PKK) och för att söka förstöra den turkiska statens enhet – något de förnekar.

SvD släpptes in i rättssalen tillsammans med en handfull lokala journalister, men först efter tre olika kroppsvisiteringar och lika många genomsökningar av väskorna, där vi fick lämna ifrån oss bandspelare, kameror, telefoner och alla andra metallföremål.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons