Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Politiska snuskbarn i tredje andens tarm Politiska snuskbarn testar dina moraliska gränser

Med syftet att sprida kärlek över jorden ironiserar Turteatern över samtida företeelser. Inte minst gisslas kulturlivet – grovt, tarvligt, blasfemiskt och underlivsfixerat.

Ensemblen i ”Politiska snuskbarn – i tredje andens tarm”.
Ensemblen i ”Politiska snuskbarn – i tredje andens tarm”. Foto: Turteatern
Scenvåren 2017

Politiska snuskbarn i tredje andens tarm

Genre
Teater
Regi
Hej vad det svänger i kyrkan
Medverkande
David Sigfridsson, Elvira Roos, Hanna Dawit, Katarina Krogh, Lola Zackow, Lucas Krüger, Mariam Namow, Marta Andersson-Larson, Michal Axel Piotrowski, Olle Jernberg, Sara Ribbenstedt
Var
Turteatern

Texter: Ensemblen, Nils Poletti. Musiker: Felisia Westberg, Mickel Löfvenius, Viktor Löfvenius

Påskveckan. En tid för stilla kontemplation. Då slår den nykyrkliga teatergruppen Hej vad det svänger i kyrkan till med ännu en kabaret. Fri kristendom via fri teater för fria människor. Ordet nykyrklig leker med termer som nyliberal. Man vill föra ett etablerat och möjligen slitet grundbudskap till nya, öppna vidder och bruka det på sätt som ingen kunnat ana.

Hej vad det svänger i kyrkan är ett alias som Turteatern använt ett par gånger förut, ett sätt att testa gränser och tabun. Provokationen lånar form av revyn. Sketch på sketch och musik däremellan. David Sigfridsson agerar konferencier, eller pastor, och är försedd med en oerhörd svada som ibland går över till tungomålsbabbel. Med syftet att sprida kärlek över jorden ironiserar man över samtida företeelser – grovt, tarvligt, blasfemiskt och underlivsfixerat.

Kort och gott. Här, under nästan tre timmar med ett antal pauser, saknas all god smak. Däremot vill predikant David och hans hejdukar visa upp och varna för allmänna tendenser: som analsex. Några nummer är mycket explicita på den punkten. Här skildras också en man som inte bara gillar socker utan riktar sin sexuella drift mot bakverk. Scenen med rulltårtan är kladdig, minst sagt.

Annons
X

Som fri teatergrupp kan man inte låta bli att ironisera över nu aktuella teatertrender. Ett nummer handlar om en annan teater som använder romer för att marknadsföra sig. Ännu ett verkar påstå att om bara en teater har tillräckligt många representanter från olika minoriteter så kan man spela hur konventionell teater som helst. Över huvud taget gisslar man kulturlivet och dess yttringar.

Turteatern är verkligen inte rädd av sig – som lånar ut sin lokal till denna extrema kulturyttring. Konstnärlige ledaren Nils Poletti har ett tydligt behov av att bråka, utmana och vara allmänt obekväm. Några av numren på scenen är direkt osmakliga. Det är som om ensemblen vill pröva oss, få oss att bestämma oss för var vår egen gräns går. Var ironin blir allvar. Det är ett akut självtest på vad moral är, vilka etiska regler vi själva tror på och var tabugränserna egentligen går.

Till sist vacklar man ut till vårkvällen, knappast frälst men absolut upplivad. Redo att möta inte bara vardagen och dess repressiva aggressivitet utan också sina egna övertygelser, mörka fantasier och mardrömmar.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons

  Ensemblen i ”Politiska snuskbarn – i tredje andens tarm”.

  Foto: Turteatern Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X