Annons
X
Annons
X

Politiska risker i trafiken

Låna miljarder till snabbjärnvägar och folkomrösta om Förbifart Stockholm. Det här måste Mona Sahlins pr-folk tänka på för att den rödgröna trafikpolitiken inte ska skrämma mittenväljarna.

Även infrastrukturen är nu prydligt inplacerad i blockpolitiken. Rösta alltså borgerligt för att vara säker på att det byggs en Förbifart Stockholm.

Vill du i stället ha en folkomröstning om Stockholmstrafiken, och satsa på nya höghastighetståg? Rösta rödgrönt.

Hur är den rödgröna storsatsningen möjlig? Framför allt genom att man vill låna 54 miljarder kronor till ”större strategiska projekt”.

Annons
X

Även de borgerliga lånefinansierar, men följer en striktare princip. Alltså kan de rödgröna ställa ut betydligt större vallöften.

Kritiken från regeringen handlar nu om att de rödgrönas finansiering är oseriös. Efter förra veckans besked om Förbifart Stockholm koncentrerades den borgerliga kritiken på bristande rödgrön beslutsförmåga.

Infrastruktur hamnar inte högt när väljarna rangordnar politiska sakfrågor. Men en fråga som kan kopplas till trafikpolitiken har stor betydelse för den viktiga väljargrupp som rör sig mellan blocken.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  S-valanalysen 2006 lade dem under förstoringsglaset, och konstaterar att här ”väger bedömningen av regeringsdugligheten tungt”.

  Alltså får de rödgröna inte misstänkas för att slarva med budgetdisciplinen. Och folkomröstningen om Förbifart Stockholm får inte uppfattas som ett uttryck för splittring, utan omsorg om demokratin.

  Det slaget måste Sahlins pr-avdelning vinna, för att inte skrämma de åtråvärda blockbytarna.

  Vad vet du om snabba tåg? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X