Annons

Ivar Arpi:Politiska kommentatorer är knappast neutrala

Tucker Carlson, Laura Ingraham och Sean Hannity, från Fox News.
Tucker Carlson, Laura Ingraham och Sean Hannity, från Fox News. Foto: TT

Politiska kommentatorer är överallt med sina analyser. Men vem granskar dem egentligen? Är det ens möjligt att kommentera och analysera politik utan att själv bli en del av politiken?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Googlar man på political commentator är några av de första resultaten man får upp: Bill O’Reilly, Tucker Carlson, Bill Maher, Ann Coulter, Glenn Beck, Sean Hannity och Charles Krauthammer. Kanske inte sinnebilden av fair and balanced i våra svenska ögon. Vanligtvis kallar man dem för pundits och hela branschen med politiska kommentatorer för the punditry. Ingen som kollar på Fox News, MSNBC, eller CNN för den delen, tror att de får en helt neutral nyhetsförmedling. Däremot anser nog de flesta att de får se verkligheten som den är. Går man till de stora amerikanska tidningarna syns samma trend. Är det extra svårt att vara neutral i USA? Kanske är alla där så irriterande och politiken så hemsk att man blir medskyldig om man försöker vara opartisk? Donald Trump är president, liksom.

I Sverige är vi desto klokare, det vet alla. Här har vi också politiska kommentatorer, men de anses inte stå för någon särskild världsåskådning, till skillnad från sina amerikanska kollegor. Medan gemene journalist ska förmedla nyheter, så får dessa på bästa sändningstid presentera sin sanning om vad nyheterna betyder. I SVT Agenda i söndags fick vi möta ett antal av dem: Lena Mellin på Aftonbladet, Viktor Barth-Kron på Expressen, Göran Eriksson här på Svenska Dagbladet, Ewa Stenberg på Dagens Nyheter, SVT:s Mats Knutson och SR:s radarpar Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach. Inslaget gick ut på att kommentatorerna tar plats på bekostnad av den politik de ska analysera. Man får höra mer av hur Mats Knutson eller Fredrik Furtenbach ser på politik än om den faktiska politikens innehåll, var budskapet.

Annons
Annons
Annons