Annons

Politiska beslut bakom JB:s kris

Det kunde vara klädsamt om de politiker som nu pekar finger mot friskolor med inriktning mot yrkesprogram erkände att politiska beslut ligger bakom hälften av problemet. Det skriver Hans Bergström, docent i statsvetenskap, aktivt engagerad i friskolegruppen Internationella Engelska skolan.

Publicerad

Nyss var alla upptagna av att friskoleföretag gick med vinst. Plötsligt är problemet att ett antal av dem går med förlust. Det senare visar sig vara det allvarliga, eftersom finansiell stabilitet är en förutsättning för trygghet för elever och föräldrar (även kommunalt för övrigt). Vadan den hastiga försämringen för även skolkoncerner som såg starka ut?

Mediespegling och politiska kommentarer i spåren av konkursen för JB Education har inte gett några bra förklaringar. Det kan inte bara röra sig om mindre årskullar på gymnasienivå. Minskningen av antalet elever har tidigare vandrat genom grundskolan, utan någon motsvarande utslagning av friskolor. Problemet kan heller inte reduceras till misskötsel av JB Education eller brist på ansvar från dess ägare, då en rad organisationer med inriktning mot yrkesprogram och specialprogram hamnat i svårigheter.

Annons
Annons
Annons
Annons