Politisk träta lamslår Ukraina

Politisk turbulens Förutom den öppna kampen mellan ­president Viktor Jusjtjenko och premiärminister Julia ­Timosjenko har nu också parlamentet blivit handlingsför­lamat. Samtidigt har kampanjen inför presidentvalet 2010 ­redan inletts. Den politiska turbulensen i Ukraina fortsätter.

Under strecket
Publicerad
Annons

Konflikten mellan Jusjtjenko och Timosjenko har varat hela året, sedan en tid tillbaka kan inte heller parlamentet arbeta. Viktor Janukovitj, tidigare premiärminister och den som länge toppat opinionsundersökningar, är missnöjd med att parlamentet inte vill höja minimilönerna och det sociala stödet. I protest turas därför medlemmar ur hans Regionernas parti om att helt enkelt blockera talarstolen.

Inga ledamöter tillåts komma upp i talarstolen och därmed kan det heller inte bli några diskussioner eller beslut. Aktionen har pågått i flera veckor och kan bli kritisk om den inte löses före den 15 september då budgetdebatten ska inledas. Med sin urusla ekonomiska ställning är Ukraina idag beroende av lån från Internationella valutafonden (IMF), men ett krav för nästa utbetalning på 3,8 miljarder dollar är att parlamentet har lagt en budget.

Annons
Annons
Annons