X
Annons
X

Politisk spänning påtaglig sedan länge

Den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords och ett tiotal andra person skadades i en skottlossning på lördagen i en livsmedelsbutik i Tucson i Arizona. Giffords fördes till ett universitetssjukhus och hennes tillstånd betecknades som kritiskt på lördagskvällen.

Den 40-åriga Giffords omvaldes i kongressvalet i november efter en hård strid med en utmanare i den så kallade Tea party-rörelsen. Möjligen var det för tidigt att fastslå att det låg politiska motiv bakom men spänningen har varit påtaglig länge, med hätska utfall mot president Barack Obama och hans demokratiska partikamrater.

– Ännu har vi inte alla svar. Vad vi vet är att denna meningslösa och fruktansvärda våldshandling inte hör hemma i ett fritt samhälle. Jag vädjar nu till alla amerikaner att sälla sig till mig och Michelle och hålla kongressman Giffords och övriga offer i denna tragedi i våra böner, sa Obama i ett uttalande sent igår.

Under förra vårens intensiva debatt om Obamas vårdreform utsattes flera demokratiska kongressledamöter för attacker. Enligt Washington Post hade åverkan skett på dörren till Giffords kontor hemma i Tucson. Giffords stöttar dessutom stamcellsforskning som upprört många i den kristna högern och hon representerar alltså en valkrets i Obamas rival John McCains hemstat, där även invandrarfrågan väckt häftig debatt.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X