Annons

Arkadij Waxberg:Politisk snålblåst i Medvedevs Ryssland

Ett år har gått sedan Dmitrij Medvedev tog över som Rysslands president. Men reella förändringar i den ryska politiken lyser med sin frånvaro. Istället präglas landet av låtsasdemokratiska utspel och åtgärder. Det är så Kreml vill ha det – den demokratiska fasaden lurar alltid någon.

Under strecket
Publicerad

Varje maktskifte har alltid och överallt gett anledning till samma fråga: vilka förändringar kommer vi att se? I en totalitär stat blir frågan särskilt relevant. Vi vet alla vilka epokgörande omställningar som blivit resultatet av maktskiftena i Kreml. Något annorlunda var förväntningarna i fallet Medvedev. Här fanns ingen anledning att vänta sig förändringar. Såväl den avgående presidenten som den tillträdande försäkrade med en röst: ha inga förväntningar (ni som eventuellt har det), var inte rädda (ni som är rädda om era taburetter och förmögenheter), några förändringar blir det inte.

Ingen tvivlade ett ögonblick på att det skulle bli så. Dmitrij Medvedev segrade inte i ett fritt val, han blev utsedd till sin post av den avgående presidenten och saknade möjlighet att befria sig från denna beroendeställning. Ändå kvarstår frågan om Medvedev, trots sina deklarationer, åtminstone symboliskt kommer att våga försöket att ta sig ur företrädarens skugga. När nu ett år har förflutit sedan Medvedevs makttillträde får denna naturliga fråga allt större tyngd. Vi kan inte längre nöja oss med antaganden, nu handlar det om kalla fakta. Och ju närmare vi kommer ser vi att mängden utspel från Kreml stadigt ökar, något som pekar på att vi kanske till sist får ett svar på frågan.

Annons
Annons
Annons