Analys

Patricia Hedelius:Politisk ovilja låser Riksbanken

Patricia Hedelius

Riksbankens nya siffror bekräftar det vi länge anat – svenska hushåll är tokbelånade. Frågan kvarstår hur den osunda lånekonsumtionen ska hanteras. Den politiska oviljan att ta tag i frågan hindrar Riksbanken att fokusera på uppgiften att få fart på den svenska ekonomin.

Under strecket
Publicerad
Annons

Svensk ekonomi står och stampar. Men de senaste åren har inte Riksbanken vågat sig på att göra motsvarande räntesänkningar som behövs för att få ekonomisk tillväxt. Orsaken stavas den stora högen med bolån som sannolikt skulle växa till sig ännu snabbare med en lägre ränta från Riksbanken. Dilemmat har inte bara präglat Riksbanken utan även Finansdepartementet med Anders Borg och Finansinspektionen.

Alla parter har naturligtvis ett övergripande intresse av att Riksbanken ska kunna sköta sin uppgift på bästa sätt och att svensk ekonomi ska visa en kontrollerad tillväxt. Men att befria Riksbanken från ansvaret och lösa frågan med den stigande skuldsättningen är inte helt enkel. Över hälften av den vuxna befolkningen i Sverige är skuldsatt och blir gissningsvis allt ifrån irriterade till rent av förbannade om regeringen nu annonserade om en nedtrappning av de statliga subventioner som låntagare får, det så kallade ränteavdraget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons