Annons
X
Annons
X

Politisk kosmetika att ta bort Fas 3

BRÄNNPUNKT | LÅNGTIDSARBETSLÖSHET

Tyvärr hör vi aldrig Svenskt Näringsliv uppmana sina medlemsföretag att ta till sig praktikanter eller lärlingar med subventionerade lönestöd.
Penilla Gunther

Socialdemokraternas förslag om att ta bort den tredje fasen i Jobb- och utvecklingsgarantin, och ersätta med ”riktiga jobb”, är ren politisk kosmetika för att dölja bristen på idéer och lösningar av långtidsarbetslösheten.

Att lova alla i Fas 3 ”riktiga jobb”, alternativt utbildning, låter bra men har flera brister. Det första handlar om arbetsgivarna, både offentliga och privata, som måste ställa upp och ta emot personer med någon form av arbetshinder. För många personer finns det nämligen specifika anledningar till att de har kommit till Fas3. Sociala, fysiska eller psykiska problem kan ha gjort att möjligheten att komma ut på reguljära arbetsmarknaden varit svår.

Annons
X

När arbetsförmedlingen följde upp Fas 3 förra året visade det sig att mer än var tredje deltagare hade funktionsnedsättningar. I Kristdemokraterna anser vi att Fas 3 inte är rätt plats i de här fallen, eftersom Arbetsförmedlingen har många miljoner kronor för särskilda anställningsstöd för personer med funktionsnedsättningar eller andra typer av arbetshinder.

Trots tillgången till stöd för arbetsgivare när det gäller att anställa långtidsarbetslösa eller personer med arbetshinder har till exempel antalet platser med lönebidrag minskat de senaste åren. Tyvärr hör vi aldrig Svenskt Näringsliv uppmana sina medlemsföretag att ta till sig praktikanter eller lärlingar med subventionerade lönestöd, så att platserna faktiskt ökar. Bristen på platser inom Fas 3 innebär till exempel att Arbetsförmedlingen själva får stå för 20 procent. Som offentlig aktör har Arbetsförmedlingen visat på god vilja vilket fler myndigheter borde göra, för en breddad arbetsmarknads skull.

Kristdemokraterna drev i början av förra året frågan om att deltagare i Fas 3 överhuvudtaget skulle få utbildningsmöjligheter om de ledde till arbete. Detta fick vi också igenom. Ungefär fyra procent av Fas 3-deltagarna (eller runt 1 300 personer) har fått en arbetsmarknadsutbildning eller en yrkesförberedande utbildning. De vanligaste branschinriktningarna för dem som beviljats en arbetsmarknadsutbildning är kundservice, kontor, hantverk och vård.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det verkar så enkelt när Socialdemokraterna vill ta bort Fas 3. Sätt folk i utbildning och ge dem jobb så löser sig problemen för de långtidsarbetslösa. Men om man har varit arbetslös i flera år, så har det inte gått personerna obemärkt förbi. Självförtroendet för den egna kompetensen har många gånger fått sig en rejäl knäck och behöver upprättas.

  Handledarstödet som Kristdemokraterna har kämpat för finns nu med i Alliansens jobbpaket. Om det används rätt tror vi mycket på reformen. Med en handledare på plats, som har fått avsatt tid från arbetsgivaren för att hjälpa och stödja en praktikant eller en provanställd inom särskilda anställningsstöd, ger vi signalen att det är angeläget även från arbetsplatsens sida att personen lär sig och utvecklas i arbetet.

  Socialdemokraterna har använt begreppet ”riktiga jobb” i flera år nu. Om partiet med det menar en anställning enligt kollektivavtal, med möjlighet att tjäna in till både pension, a-kassa och sjukförsäkring, då ställer jag upp på begreppet. Ett särskilt anställningsstöd ger dock inte rätt till a-kassa. Likaså gäller inte las. Men andra former av lönestöd ger möjlighet till detta.

  Som kristdemokrat vill jag hellre ha begreppet ”att få arbeta 100 procent av sin förmåga” som ledord, för att beskriva behovet av att se människor utifrån det de kan och att alla arbetade timmar ska löna sig inom socialförsäkringarna.

  PENILLA GUNTHER (KD)

  riksdagsledamot

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X