Annons
X
Annons
X
Världen
Analys

Gunilla von Hall: Renzis avgång kan skapa kaos i EU

Italiens premiärminister Renzi avgår efter massiv förlust i söndagens folkomröstning. Nu väntar ny politisk turbulens i ett redan hårt prövat land. Blir det nyval kan populistpartiet Femstjärnerörelsen svepa in i maktens korridorer – vilket lär skapa mer kaos i eurozonen.

(uppdaterad)
Folkomröstningen i Italien
Matteo Renzi avgår efter nederlaget i folkomröstningen.
Matteo Renzi avgår efter nederlaget i folkomröstningen. Foto: Gregorio Borgia/AP

GENÈVE En oväntat stor förlust i söndagens folkomröstning fick Italiens premiärminister Matteo Renzi att omedelbart kasta in handduken. Närmare 60 procent röstade mot förslaget om förändrad konstitution, och Renzi meddelade strax efter midnatt att han avgår. Strax innan dess tweetade han ”tack alla, trots allt. Viva Italia!”.

Söndagens rungande italienska nej blir nu ännu en huvudvärk för EU och ett möjligt dråpslag för eurozonen.

Detta kan få stora och dramatiska följder för Italien och bli ännu ett potentiellt dråpslag mot EU. Renzis avgång väntas kasta Italien in i en ny period av politisk instabilitet och finansiell skakighet, och öppna för att populistpartiet Femstjärnerörelsen kommer i en maktposition.

Annons
X

Det kan också leda till mer kaos i eurozonen efter brexit, då Femstjärnerörelsen vill ha folkomröstning om att lämna euron, och är motståndare till allt vad politiska etablissemang heter.

Spekulationsvågorna går höga över vad som händer härnäst. Sannolikt väntar nu ännu en italiensk teknokratregering - senast var det Mario Monti 2011–2013. Denna kan försöka hålla till allmänna valet 2018. Men ropen på nyval skallar redan, främst från Femstjärnerörelsen och dess ledande politiker Luigi di Maio som tippas kunna bli premiärminister om partiet vinner. Det är därför möjligt att Italien håller nyval redan nästa vår – vilket kan bli bingo för populistpartiet som idag stöds av omkring 30 procent av väljarna.

Varför röstade då så många italienare nej till Renzis förslag om ändring av konstitutionen? Vissa har varit emot förslaget med argumentet att det skulle koncentrera alltför mycket makt i Rom. Men många röstade mot förslaget i protest mot Renzi och hans styre. De ville bli av med Renzi kort sagt. Flertalet italienare jag talade med inför omröstningen ville rösta nej - och de kommer från såväl höger- som vänsterkanten samt jobbar som städare, akademiker och egenföretagare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Förväntningarna på den 41-årige karismatiske Renzi var skyhöga när han tog över i februari 2014 då regeringen under Enrico Letta kollapsade. Men besvikelsen är stor över att ekonomin fortfarande är i botten, jobben sviker och korruptionen är utbredd. Det har gett spelrum för Femstjärnerörelsen som är rasande motståndare till det politiska etablissemanget och på så sätt är ett Trumpfenomen.

  Söndagens rungande italienska nej blir nu ännu en huvudvärk för EU och ett möjligt dråpslag för eurozonen i en katastrofal tid för unionen. Detta är extra pikant då Italien är ett av EUs sex grundarländer. Det blir sannolikt en tuff måndagmorgon både i Bryssel och på de europeiska marknaderna.

  Medan högerpopulisten Norbert Hofer i Österrike besegrades på söndagen kan man sammanfattningsvis säga att andra - och populistiska - vindar blåser i Italien. Resultatet av folkomröstningen är tecken på medborgarnas frustration med att det traditionella politiska etablissemanget inte uppfyller folkets förväntningar, och att man vill satsa på nya oprövade kort.

  Annons

  Matteo Renzi avgår efter nederlaget i folkomröstningen.

  Foto: Gregorio Borgia/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X