Annons

”Politisk impotens har skapat bostadskrisen”

Foto: Tomas Oneborg

De långa bostadsköerna på hyresmarknaden har blivit en del av den svenska självbilden, en självklarhet, precis som de långa brödköerna i det forna Sovjet. Många människor tror att det är omöjligt att få en hyresmarknad att fungera men det stämmer inte, skriver bostadsdebattören Christer Jansson.

Under strecket
Publicerad

Den svenska bostadsbristen är landets äldsta politiska kris. Trots oräkneliga, och mycket samstämmiga, utredningar från nationella och internationella organ så händer mycket litet. Och det som har hänt i närtid har ytterligare skadat bostadsmarknaden och resulterat i att krisen spridit sig även till småhus- och bostadsrättssektorerna. Nyproduktionen av bostadsrätter minskar med 50 procent jämfört med 2017 och byggandet av småhus med 30 procent under samma tid. I Storstockholm – Sveriges tillväxtnav - beräknas bostadsbyggandet minska med 35 procent i år, allt enligt en ny rapport från Boverket (juni 2018). Och unga familjer tvingas nu flytta från Stockholmsregionen.

Den svenska bostadskrisen stoppar många människors drömmar om studier och arbete och hotar Sveriges ekonomiska utveckling. Företag kan inte anställa medarbetare på grund av bostadsbristen. Trots att detta inte är en nyhet så förmår inte det politiska systemet att lösa de grundläggande problemen. Tvärtom har bostadsminister Bolunds aktiva stöd för finansieringsrestriktionerna för småhus och bostadsrätter i mycket hög grad förvärrat bostadskrisen. Nu tvingas unga människor söka sig bort från jobben i Stockholmsregionen.

Annons
Annons
Annons