Annons

Politiserat bistånd snedvrider hjälpen

Behovet av nödhjälp är enormt i det krigshärjade Jemen. På bilden, som är tagen i fjol, levererar FN:s livsmedelsprogram WFP förnödenheter i Aslam. Arkivbild.
Behovet av nödhjälp är enormt i det krigshärjade Jemen. På bilden, som är tagen i fjol, levererar FN:s livsmedelsprogram WFP förnödenheter i Aslam. Arkivbild. Foto: Hammadi Issa/AP/TT

Trots fredsprocesser och positiv utveckling i flera länder är behovet av nödhjälp fortsatt stort i vissa delar av världen. Den nye biståndsministern Peter Eriksson (MP) oroas över att flera givarländer styrs av egenintressen när de fördelar bistånd.

– Det går inte åt rätt håll, säger han.

Julius Bengtsson / TT
Publicerad

Globalt beräknas över 134 miljoner människor i 42 olika länder behöva så kallat humanitärt bistånd eller nödhjälp i år. Sverige bidrar med drygt fyra miljarder kronor till denna form av hjälp och är därmed i förhållande till sin storlek en av de stora givarna.

Men det är inte alltid som hjälpen når fram.

Behovet av humanitär hjälp fortsätter att växa, enligt både Sidas generaldirektör Carin Jämtin och biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2

En flyktingfamilj från Syrien försöker pumpa bort vatten efter skyfall över det flyktingläger i staden Bar Elias i Libanon där de bor. Arkivbild.

Foto: Bilal Hussein/AP/TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons