Annons

Politiserat bistånd snedvrider hjälpen

Behovet av nödhjälp är enormt i det krigshärjade Jemen. På bilden, som är tagen i fjol, levererar FN:s livsmedelsprogram WFP förnödenheter i Aslam. Arkivbild.
Behovet av nödhjälp är enormt i det krigshärjade Jemen. På bilden, som är tagen i fjol, levererar FN:s livsmedelsprogram WFP förnödenheter i Aslam. Arkivbild. Foto: Hammadi Issa/AP/TT

Trots fredsprocesser och positiv utveckling i flera länder är behovet av nödhjälp fortsatt stort i vissa delar av världen. Den nye biståndsministern Peter Eriksson (MP) oroas över att flera givarländer styrs av egenintressen när de fördelar bistånd.

– Det går inte åt rätt håll, säger han.

Under strecket
Julius Bengtsson / TT
Publicerad

Behovet av humanitär hjälp fortsätter att växa, enligt både Sidas generaldirektör Carin Jämtin och biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 2

En flyktingfamilj från Syrien försöker pumpa bort vatten efter skyfall över det flyktingläger i staden Bar Elias i Libanon där de bor. Arkivbild.

Foto: Bilal Hussein/AP/TT Bild 2 av 2

Globalt beräknas över 134 miljoner människor i 42 olika länder behöva så kallat humanitärt bistånd eller nödhjälp i år. Sverige bidrar med drygt fyra miljarder kronor till denna form av hjälp och är därmed i förhållande till sin storlek en av de stora givarna.

Men det är inte alltid som hjälpen når fram.

Annons
Annons
Annons