**Politiserade receptJag delar** SvD:s (7/1) kritik av EU-direktivet som begränsar patienternas möjligheter att skaffa sig egen kunskap om sina läkemedel

Under strecket
Publicerad
Annons

Politiserade recept
Jag delar SvD:s (7/1) kritik av EU-direktivet som begränsar patienternas möjligheter att skaffa sig egen kunskap om sina läkemedel. Tyvärr var det bara 42 ledamöter (av svenskarna var det moderaterna, en folkpartist av tre samt centerpartisten) som röstade för informerade patienter i Europaparlamentet när direktivet senast antogs i oktober 2002.

När jag för tjugo år sedan var nyexaminerad läkare skulle informationen om läkemedel låsas in för att ”obehöriga” inte skulle komma över den. Mycket har hänt sedan dess. Nu kan alla med tillgång till internet ta del av behandlingsprinciper och läkemedelsinformation.
Denna utveckling är bra för sjukvården och patientorganisationerna. Kraven på läkarna ökar förvisso, men den bästa relationen får läkaren till den patient som står på en god kunskapsnivå och öppenheten är ett modernt arbetssätt i relationen mellan terapeut och patient.

Annons
Annons
Annons