Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:Politikerna som flyr sitt ansvar

Foto: Joanna Andreasson

Antingen står man som politiker upp för och kan tala om sina beslut, både dem man gläds åt eller ångrar, eller också lämnar man till andra att axla ansvaret.

Under strecket
Publicerad

Svårare än att få en politiker att ta ansvar, borde ett ordspråk lyda. Ibland är de hala som tvålar, slingrande som ålar. Och den som vill begripa det som kallas politikerförakt, eller framväxten av så kallade missnöjespartier, kommer inte förbi frågan.

När hanteringen av coronapandemin utvärderas, är detta en central punkt. I somliga länder stod landets högst valda ledare och redogjorde för avvägningarna. I Sverige klev regeringen in i skuggan bakom myndigheterna ända tills trycket blev så stort att den tvingades ut på den publika scenen. Regeringen underlät att ta sitt ansvar. För så snart det stod klart att pandemin skulle nå Sverige, var det tydligt att det skulle behövas en avvägning mellan arbetet mot smittspridning och omsorgen om vår gemensamma ekonomi. En sådan avvägning kan bara göras av de politiskt valda eftersom alla val får konsekvenser av både positiv och negativ art, med kortvariga och långsiktiga effekter.

Annons
Annons
Annons