Annons

”Politikerna missar hur it-brister kan åtgärdas”

Foto: Tomas Oneborg

Tyvärr har insikterna om vad som krävs för att vi ska få en fungerande informationsförsörjning inom vården ännu inte satt något avtryck på den politik för e-hälsa som bedrivs. Det skriver Allan Gustafsson.

Under strecket
Publicerad

Ett rop av desperation och ett stridsrop mot den politik som, om den får fortsätta, kommer att göra vården helt beroende av de amerikanska journalsystemjättarna. Så kan man karaktärisera Fredrik Öbergs och Lars L Gustafssons SvD-artiklar ”It-projekt i vården har blivit miljardcirkus” respektive ”Dumpa konsultjättarna – återta digitala kontrollen”. Och Viktor Madsen fyller på med sin artikel ”Nya journalsystem löser inte problemen”.

De har alla helt rätt i sin kritik. I och med att dessa stora journalsystem inte är byggda för svensk sjukvård måste de kraftigt anpassas vilket leder kunden in i ett starkt beroendeförhållande som leverantören inte blir sen att utnyttja. Och det stora problem vi har i dag med att informationen inte följer med patienten genom vården, de kvarstår. Informationen förblir inlåst i olika journal- och andra it-system hos olika vårdgivare. Varken vårdpersonalen eller patienten kommer kunna se helheten.

Annons
Annons
Annons