Annons

”Politikerna har byggt sönder vården”

Magnus Isacson.
Magnus Isacson. Foto: Privat, Emil Langvad/TT

Ingenstans i Sverige har vi ett sådant fullständigt sönderfragmenterat system för sjukvård som i Stockholm. Varken patienter eller personal vet längre vem som skall vart, skriver Magnus Isacson, Svensk förening för allmänmedicin, i en replik.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

I sin debattartikel 19/1 skriver den styrande blågröna majoriteten i Region Stockholm om alla satsningar man ska göra och har gjort inom Stockholms sjukvård. Man berömmer sig för att vara en föregångare när det gäller de strukturförändringar som ska ske inom svensk sjukvård. Jag håller inte med.

Man skriver att man bygger ut vården med bland annat nya vårdcentraler och nya närakuter. Mig veterligen har inte Regionen byggt en enda vårdcentral senaste åren. Man har istället sett till att vårdcentralernas budgetar är så slimmade och samtidigt utökat uppdraget så mycket att det knappt startas några nya vårdcentraler över huvud taget. Och i budgeten för 2020 ökas primärvårdens anslag med endast 1,5 procent vilket, med inflation och löneökningar, i realiteten är en neddragning och inte en omställning till god och nära vård.

Annons
Annons
Annons