X
Annons
X

Politikerna håller 1800-talssyn vid liv

Den senaste tiden har varit osedvanligt lärorik. Vi börjar ana hur den globaliserade framtiden gestaltar sig. Det utlöser negativa reaktioner som avslöjar hur ledande politiska personligheter

sitter fast i det förgångnas tankefigurer. I Sverige illustreras det av en rad uttalanden från båda lägren, både från Fredrik Reinfeldt och från Mona Sahlin, både från Anders Borg och från Peter Eriksson. De försöker alla inbilla allmänheten att vi i Sverige lever skyddade från den globala turbulensen eftersom vi har svenska kronor i plånboken och inte euro. Uttalanden som förhoppningsvis – åtminstone ibland – gjorts mot bättre vetande i en begynnande valkampanj.

När vi nu skriver år 2010 är det hög tid att ta farväl av 1800-talets föreställningsvärld. Antingen vi gillar det eller ej så är Sverige djupt integrerat i de europeiska och globala ekonomiska realiteterna, i synnerhet genom den globaliserade finansmarknaden. Av detta följer att några av gamla tiders kategorier blir vilse- ledande eller rent meningslösa slagord. Till dem hör föreställningen om att vi i förhållande till denna marknad åtnjuter privilegiet att i praktiken självständigt föra en helt egen politik. Som om den svenska kronan skulle garantera denna självständighet.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X