Annons
X
Annons
X

Politikerfusk drar andra med sig

Det viktigaste skälet till att folk skattefuskar är att de ser att ledande personer inte gör rätt för sig. Därför är alla uppmärksammade skatteaffärer så allvarliga, menar Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand vet att ledande personers skatteaffärer leder till ökat fusk bland ”vanliga” medborgare också, som ser kändisar som föredömen.
Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand vet att ledande personers skatteaffärer leder till ökat fusk bland ”vanliga” medborgare också, som ser kändisar som föredömen. Foto: MALIN HOELSTAD

Det har varit många suckar på Skatteverkets senaste veckan. Man vet vad som väntar i kölvattnet efter avslöjanden om svartbetalade städerskor, byggjobbare och barnflickor.

I förrgår var det Fredrik Reinfeldts nya statssekreterare Nicola Clase som erkände att hon köpt svarta tjänster till sitt sommarhus för 68000 kronor. Igår var det dags för de moderata topp­politikerna Charlotte och Carl Cederschiöld att bekräfta att de i 13 år betalat svart för städhjälp.

–Det är inget snack om att det här påverkar. Vi vet att det är skadligt, vi vet vad svenska folket tycker genom de mångåriga undersökningar vi genomför, säger Mats Sjölund.

Annons
X

Det är ibland inte pengarna som är det viktiga utan det är effekten det får för andras beteende, menar han.

I flera års tid har Skatteverket ställt samma frågor till ett slumpmässigt urval personer på nära 4000. På frågan: ”Orsaken till att man fuskar med skatten för egen vinning” finns tio alternativ. Under alla tidigare år har viktigaste orsaken varit att skatterna är för höga. Men från 2004 skedde en tydlig förändring. Den forna tvåan intog tätpositionen.

–Det mest avgörande blev istället att personer i ledande ställning bryter mot samhällets normer, säger Mats Sjöstrand.

Han anser att det var följden av flera avslöjanden.

–Det hade varit ett antal händelser med riksdagsledamöter som kulminerade när Schymanaffären briserade.

Gudrun Schyman, dåvarande vänsterpartiledare, hade yrkat avdrag för bland annat resekostnader som inte hon, utan riksdagen betalat för.

Det senaste skattefusket, som Aftonbladet skrev om igår, gäller två högavlönade personer som valt att betala svart lön för städning. Charlotte Cederschiöld är EU-parlamentariker, hennes man Carl är tidigare finansborgarråd i Stockholm och numera regeringens förhandlingsman för infrastruktur i staden.

–Det är beklagligt, dumt och olagligt och vi ska inte fortsätta med det, kommenterar Charlotte Cederschiöld via partiets presschef Carl Johan Swanson.

Mellan 1994 och 2002 skedde städningen regelbundet, därefter mer sporadiskt.

–Hon fick tipset från en bekant och nappade på det, vilket hon beklagar idag, säger Carl Johan Swanson.

Varför paret inte övergick till vit betalning när alliansen i somras genomförde avdragsmöjligheten för hushållsnära tjänster kan han inte svara på.

Cirka 22 miljarder kronor går statskassan miste om varje år på grund av privatpersoners fel, fusk, slarv och misstag, enligt Skatteverkets kartläggning. Men som generaldirektör Sjöstrand påpekar, ”det krävs två för att dansa tango”. Den största gruppen som gör ”skattefel” är de som säljer tjänsterna, småföretagen där hantverkarna ingår.

Annons
Annons
X

Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand vet att ledande personers skatteaffärer leder till ökat fusk bland ”vanliga” medborgare också, som ser kändisar som föredömen.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X