”Politiker tycker om bostadsbubblor”

På tisdag fattar riksbanksdirektionen sitt räntebeslut. Riksbankschef Stefan Ingves oroar sig för skuldsatta hushåll och stigande bostadspriser. På Irland är svensken Stefan Gerlach vice centralbankschef. Hans arbete går ut på att reda ut problemen just från en bostadsbubbla och hans budskap är glasklart – planera för det värsta, se över skattesystemen och satsa på hyresmarknaden.

Under strecket
Publicerad
TOMAS ONEBORG
Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Professor Stefan Gerlach har gjort internationell karriär i Asien, USA och Europa och är sedan 2011 verksam på den gröna ön. Under våren har han varit en flitig Sverigebesökare. Talat om Irlands bostadsbubbla inför riksdagens finansutskott och kommenterat penningpolitik när Riksbanken firade 20 år med inflationsmål. Det är i lunchpausen på Riksbankens seminarium som han utvecklar sina tankar för SvD Näringsliv.

Stefan Gerlachs slutsatser bygger inte på teoretiska resonemang utan på faktiska händelser. Som en av de högsta cheferna i Irlands centralbank ser han resultaten av bostadskraschen dagligen. Lärdomen? Att bubblor spricker snabbt och oväntat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons