Annons
X
Annons
X

Politiker tjänar mer än ”folket”

Medelinkomsterna för politiker ligger en bra bit över genomsnittet för folket, konstaterar nyhetsbyrån Siren som sammanställt siffror på inkomster från såväl riksdags-, som landstings- och kommunkandidater.

**I topp på listan **för riksdagskandidater hamnar folkpartisten Anneli Bojesson, 61 år, som tjänade nära 4,5 miljoner kronor år 2012. Statsminister Fredrik Reinfeldt hamnar på femte plats. Toppen domineras av manliga kandidater från alliansen. Endast fyra kvinnor finns bland de 20 som tjänat mest: Annie Lööf (c), Lena Ek (c), Helena Bonnier (m) och Anneli Bojesson (fp).

– Det är en engångsföreteelse att jag tjänat så mycket, säger Anneli Bojesson som är fritidspolitiker i Malmö.

Anledningen att Anneli Bojesson hamnade i topp är att hon efter att ha arbetat i 37 år på Handelsbanken, senast som placeringsrådgivare, har löst ut sin del i bankens vinstandelssystem Oktogonen, vilket hon betalat full skatt för. Kommande år lär hon, som avtalspensionär, inte stanna kvar i topp på riksdagsmännens lönelista.

Annons
X

– Jag ser i sig inga problem med att tjänar bra bara de betalar skatt. Huvudsaken är att vi politiker är engagerade och vill något.

**Patrik Öhberg, **forskare vid Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet som just nu gör sin post doc vid Université de Montréal i Kanada, menar att man inte med ryggmärgsreflex bör uppröras över att politiker har höga löner.

– Ska man attrahera dugliga politiker måste man betala anständiga löner. En intressant ny finsk studie visade att rejäla löneökningar framför allt lockade fler välutbildade kvinnor till parlamentet.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Risken med att politiker tjänar mycket är att det leder till inlåsningseffekter. Om sannolikheten är låg att man skulle tjäna lika bra någon annanstans lämnar man inte politiken. Omsättningen i den svenska Riksdagen har ökat så det inte tycks vara ett problem i dag, trots att ungefär hälften är proffspolitiker.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 3
  Bild 2 av 3
  Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X