Annons
X
Annons
X

Politiker ska inte lägga sig i matvanor

REPLIK | SKATT PÅ KÖTT

Hur kan det vara så lockande att föreslå skatter och förbud så fort någon annan inte tycker som dem eller inte äter den mat som de själva föredrar?
Sten Bergheden

Att införa en köttskatt i Sverige som språkrörskandidaterna för Grön Ungdom vill skulle kraftigt försämra villkoren för svenskt lantbruk som redan i dagsläget dras med minskande lönsamhet (
Brännpunkt 22/1). Svensk köttproduktion är en av världens mest klimatvänliga, djur som betar och håller det svenska landskapet öppet har liten klimatpåverkan, men denna vill alltså debattörerna ändå påtvinga nya pålagor. Var finner Grön Ungdom logiken i att slå ut svenska arbetstillfällen och en klimatvänlig livsmedelsproduktion när en köttskatt skulle leda till ökad köttimport med långa transporter från andra sidan jorden?

En ensidig svensk köttskatt skulle dessutom ha en obetydlig påverkan på världens klimat. Det verkar snarare som att debattörerna använder klimatet som svepskäl för att påtvinga övriga deras vegetariska livsstil. Det är knappast mer miljövänligt att äta ris från Indonesien, majs från Argentina eller kiwi från Nya Zealand än vad det är att äta svenskt kött.

Annons
X

Svenska konsumenter kan idag själva välja om de vill äta fisk, kött eller vegetariskt till middag – och så ska det självfallet förbli, politiker ska inte detaljstyra vad människor äter. Eller menar Grön Ungdom att vanliga människor inte själva klarar av att bestämma vad de vill äta?

I Jordbruksverkets rapport som bland annat tog upp frågan om en skatt på kött togs även en annan fråga upp som skribenterna helt valde att ignorera men som har stor klimatpåverkan – matsvinnet. Uppemot 30 procent av all mat som produceras slängs – européer kastar nästan 180 kg mat per person årligen. Det är ofantliga mängder livsmedel som går till spillo, varje ton av bortkastad mat skapar i snitt 4,2 ton koldioxid. Vi bör alla lägga vår energi på att minska matsvinnet hemma, på restauranger och i det offentliga – här finns stora vinster att göra för miljön.

En svensk köttskatt skulle slå ut en köttproduktion som tillhör världens mest klimatvänliga och den skulle knappast ha någon inverkan på jordens klimat. Istället för fler pålagor är det tvärtemot mindre skatter och regler som svenskt lantbruk skulle må bra av. Vi måste däremot bli bättre på att motverka matsvinnet, men människor ska självklart själva välja vad de vill äta – det ska inte politiker styra.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur kan det vara så lockande för klåfingriga politiker att föreslå skatter och förbud så fort någon annan inte tycker som dem eller inte äter den mat som de själva föredrar? Vad är nästa steg för miljödebattörerna – motbok på kött, bilfria dagar, skatt på miljöpåverkande sällskapsdjur? Möjligen skulle man kanske behöva införa en skatt på klåfingriga politiska förslag.

  STEN BERGHEDEN (M)

  riksdagsledamot Skaraborg

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X