Annons
X
Annons
X

Politiker sågas av nätexperter

Vad har Göran Hägglund, Gudrun Schyman och Fredrick Federley gemensamt? De svarar alla blixtsnabbt när vanliga medborgare kontaktar dem på internet. De utgör även topptrion när SvD:s expert­panel rankar politikerna som är vassast i de sociala medierna. Men överlag är politikerna usla på nätet.

(uppdaterad)

Bubblare

Bubblare som hamnade precis utanför topp 10:

Maria Abrahamsson (M)

Henrik Alexandersson (PP)

Annons
X

Annika Beijbom (FP)

Carl Bildt (M)

Amanda Brihed (FP)

Maria Ferm (MP)

Inger Fredriksson (C)

Elias Giertz (C)

Mary X Jensen (M)

Annie Johansson (C)

Magnus Kolsjö (KD)

Marika Lindgren Åsbrink (S)

Madeleine Sjöstedt (FP)

Gun (Farmor Gun) Svensson (PP)

Anders Wallner (MP)

2010 har beskrivits som valåret då Facebook, Twitter, bloggar och andra sociala medier skulle få sitt stora genombrott i svensk politik. Vid sidan av torgmöten, valstugor, dörrknackning och andra traditionella metoder finns nu en ny arena där väljare och folkvalda kan möta varandra.

Så hur står det till sex veckor före valet? Mycket illa, om man ska tro experterna.

SvD har satt samman en panel med flera av landets främsta auktoriteter på sociala medier och bett dem kora politikerna som är bäst på nätet. Det handlar inte om att räkna antal inlägg eller läsare, utan att analysera hur politikerna använder de nya plattformarna för kommunikation.

– Det är för att få de intressanta vinklarna, nya kunskaper, argument och perspektiv som jag följer Twitter och bloggar. Men jag läser sällan Twitter och bloggar från politiker eftersom jag tycker att de oftast använder sociala medier på ett förutsägbart och trist sätt, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap.

Tre personer sticker dock tydligt ut som positiva exempel i rankningen: Gudrun Schyman (FI), Fredrick Federley (C) och Göran Hägglund (KD). En gemensam faktor är att de inte bara är politiska utan också vågar vara sig själva och bli personliga, enligt panelen.

Men vare sig topptrion eller övriga på SvD:s topp tio-lista kommer i närheten av att utnyttja nätets fulla potential, menar internetrådgivaren Joakim Jardenberg.

–De verkar ha fokuserat på blogg, Twitter och Facebook, ibland bara två av de tre, och missar helt att använda till exempel Youtube. De är också svaga på Wikipedia och dåligt placerade på Google, och så vidare.

Föreläsaren Johan Ronnestam menar att de flesta politiker ser digitala och sociala medier som ännu en kanal där de kan skrika ut sin information till andra, och där syftet inte är att komma någon närmare.

–Visst, de svarar ofta på kommentarer i sina bloggar. Men det är väldigt få kommentarer som kommer från människor utanför den politiska bloggkretsen. Man lyckas inte beröra oss vanliga människor och det är nog inte bara jag som aldrig fått ett tips i hela mitt liv om en intressant politikerblogg.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X