Annons

Daniel Braw:Politiker och Gud går hand i hand

Är det verkligen sant att Öst och Väst har olika syn på religion och politik? I gränslandet mellan det världsliga och det andliga pågår ett ständigt ställningskrig. Varken Jesus eller Thomas Hobbes har helt lyckats förmå den kristna världen att skilja de båda sfärerna åt.

Under strecket
Publicerad

Gudaskymningen har skjutits upp, inleder idéhistorikern Mark Lilla, professor vid Columbia University, sin bok The Stillborn God: Religion, Politics, and the Modern West (Alfred A Knopf, 334 s). ”I dag har vi kommit till en punkt där vi ännu en gång utkämpar 1500-talets strider – om ­uppenbarelse och förnuft, dogmatisk ­renhet och tolerans, inspiration­ och samtycke, gudomlig plikt och vanlig hederlighet.”

Och verkligen: det går knappast en dag utan nya konflikter i gränslandet mellan religion och politik – de må sedan handla om skolavslutningar i kyrkan, religiösa friskolor, kontroversiella amerikanska pastorers stöd till amerikanska presidentkandidater eller dagstidningskarikatyrer. ”Vi antog att detta inte längre var möjligt, att människor hade lärt sig att skilja religiösa frågor från politiska och att fanatismen var död”, skriver Lilla. ”Vi hade fel.”

Annons
Annons
Annons