Annons

Politiker måste inte likna folket

Utbildning och arbetslivserfarenhet kan en politiker klara sig utan, men inte politisk kompetens. Demokrati är inte att de styrande ska likna de styrda, utan att folket ska kunna avsätta dem som misskött sig, skriver professorn i statskunskap Leif Lewin.

Under strecket
Publicerad

Våra valda representanter ska så mycket som möjligt likna oss själva. Så lyder vår demokratiska instinkt. Folkstyrelsen upprättades för att våra åsikter ska bli företrädda, våra intressen tillgodosedda, våra vanor och erfarenhet få ett genomslag i den lagstiftande församlingen.

Kort sagt ska representanten återspegla den han representerar. Men vänta ett ögonblick! Låt oss tänka oss att vi representerar herr Johansson i en affärsuppgörelse, därför att herr Johansson har svårt för siffror. Vad skulle herr Johansson göra, när alla siffror presenterades? Bli förskräckt, är nog det rätta svaret. Men så förväntas naturligtvis inte representanten reagera. Han ska granska, ifrågasätta, efterlysa belägg, diskutera för att på så sätt bäst förvalta herr Johanssons tillgångar.

Annons
Annons
Annons