Annons
X
Annons
X

Politiker - julafton för armén av twittrare

Håkan Juholt, Sofia Arkelsten och Kent Persson. Mikrobloggen Twitter skruvar upp priset för verbalt slarvande politiker.

Kent Persson, M:s nye partisekreterare. 


Kent Persson, M:s nye partisekreterare. 
 Foto: YVONNE ÅSELL

”Känt folk röker Kent” är en klassisk cigarettreklam, men skulle också kunna vara rubriken på twitterflödet som uppstått kring Moderaternas nye partisekreterare Kent Persson.

Mediekändisar, framför allt förstås på vänsterkanten, slipar 140 tecken (det är maxgränsen för ett twitterinlägg) långa knivar som de kastar iväg mot Persson.

Den här gången får de hjälp av Kristdemokraterna. KD-ledaren Göran Hägglund är regeringens roligaste minister, men lyckas sällan visa det offentligt.

Annons
X

På mikrobloggen Twitter fungerar det däremot utmärkt: ”Själv funderar jag på att presentera en idé som jag kallar jobbskatteavdrag...” twittrar Hägglund apropå Perssons plankning/tabbe med förslaget om en ny inspektion för äldrevården.

Ett förslag som Hägglund alltså menar att Kristdemokraterna redan har drivit igenom.

LÄS MER: Persson i blåsväder tidigare.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det har alltid haft sina risker att vara politiker. I fördemokratisk tid kunde man förlora huvudet. I moderna demokratier kan gamla, väl undangömda, garderobslik plötsligt hamna på löpsedlarna.

  Men kanske måste den som överväger politikerbanan numera kalkylera med en annan risk: att bli utskrattad och förlöjligad.

  Kent Persson är den tredje ledande svenska politikern på kort tid som har hamnat i en sorts offentlig pajasroll.

  Förre S-ledaren Håkan Juholt halkade omkring i sina egna uttalanden som en mustaschprydd Bambi. Kent Perssons förträdare Sofia Arkelsten lyckades bli utskrattad när hon tolkade historien som att partiet varit förkämpar för kvinnlig rösträtt.

  Efter Arkelstens uttalanden uppstod twitterflödet ”#stuffmoderaternadid” - ungefär ”grejer moderaterna gjort”, där uppsluppna twittrare bland mycket annat föreslog att Moderaterna var först på månen.

  Kent Persson själv sa nyligen att Moderaterna inte talade om massarbetslöshet före valet 2006 – då arbetslösheten var ungefär lika hög som nu. Men det gjorde Moderaterna visst, och twittrarna på motståndarsidan jublade.

  Politiker har sagt konstiga saker i alla tider, troligen redan på telegrafens tid. Och har i bland fått äta upp sina uttalanden eller backa från dem, när de har uppmärksammats i medierna.

  Men det var sanolikt lite lättare att komma undan förut – eller i alla fall att slippa bli förlöjligad. För Twitter är en effektiv kanal för blixtsnabba sarkasmer.

  Och i dag finns det en armé av twittrare med höjda smartphones, som bara väntar på att någon ska säga fel.

  LÄS MER: Statsvetare: ”Svårare för KD att sitta still i båten”

  LÄS MER: ”Perssons utspel visar att alliansen haltar”

  LÄS MER: Kent Persson skriver på Brännpunkt: Vi vill gå ett steg längre i tillsynen

  Persson oroväckande Juholtmässig

  blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Kent Persson, M:s nye partisekreterare. 


  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X