Annons
X
Annons
X

Politiker höjer tonen mot Riksbankens skuldkamp

Riksbankens fortsatta kamp mot hushållens skulder får allt mer kritik - både inom centralbanken men också från Riksdagen. Förtroendet för inflationsmålet riskeras, anser Ulla Andersson (V).

Stefan Ingves och Ulla Andersson.
Stefan Ingves och Ulla Andersson. Foto: SCANPIX

Förstakammarsalen. Riksdagen. Fredag. Inbjudna gäster: riksbankschef Stefan Ingves och vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Det började som en mysig tillställning men slutade i polemik. Vid dagens utfrågning i finansutskottet var det tydligt hur missnöjet mullrar i bänkraderna.

Intervjuer – Riksbankschefen och politikern har motsatta åsikter:

Riksbanken lyder under riksdagen, där allt fler ledamöter nu ifrågasätter dess fokus på hushållens skulder.

Annons
X

Ardalan Shekarabi (S) hänvisade till Riksbankens mål att upprätthålla ett fast penningvärde och frågade följande: ”Anser Riksbankschefen och vice riksbankschefen att det ryms inom Riksbankens nuvarande uppdrag att ta stor hänsyn till hushållens skuldsättning när penningpolitiska beslut fattas av direktionen?”.

Ulla Andersson (V) menar att hänsynen till hushållens skulder är en uppgift som Riksbanken själv åtagit sig och hon frågade sig hur riksdagen nu ska kunna utvärdera Riksbankens arbete.

Enligt henne finns det också en risk att inflationsmålet så småningom inte kommer att vara så väl förankrat. ”Det finns en del för Riksbanken att fundera över i det här läget”, sa Andersson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kritiken kom inte bara från vänster. Anders Sellström (KD) var tydlig: ”Ska vi sluta att vara lite försiktiga och gå till pudelns kärna. Spelplanen är klar. Vi har en svag efterfrågan från Europa. Det måste kompenseras genom att höja den inhemska efterfrågan. Inflationsmålet nås inte. (...) Är det inte dags att se spelplanen och halvera räntan?”

  Men Riksbankschefen Stefan Ingves var fortsatt tydlig med sin syn. Det är ”glasklart” att Riksbanken ska fokusera på hushållens skulder. I argumentationen märks däremot en förändring. Nu betonas att dagens låga inflation till stor del kommer utifrån och alltså inte är något som Riksbanken kan påverka.

  Stefan Ingves visade ett diagram över hur priserna på varor fallit under de senaste åren, samtidigt som tjänstepriserna stiger. Många varor importeras medan tjänster produceras inom landets gränser. Vice riksbankschef Cecilia Skingsley valde att visa ett diagram med negativa reala räntor - Sverige har en expansiv penningpolitik var budskapet.

  När SvD Näringsliv intervjuar Stefan Ingves efter utfrågningen ber vi honom svara på kritiken från Ulla Andersson om att hushållens skulder är ett ”självpåtaget uppdrag”. Det är det inte, säger Stefan Ingves.

  – Vi sysslar med penningpolitik. Vi ska se till att vi har ett stabilt penningvärde och vi ska också värna finansiell stabilitet i Sverige. Båda de uppdragen påverkas av vad som sker på skuldsidan.

  Frågan om oberoendet diskuteras också inom Riksbanken. Riksbankschef Karolina Ekholm har länge argumenterat för en sänkt ränta för att få fart på inflationen. Vid senaste räntemötet sa hon klart och tydligt att ”det är ett problem att direktionen i princip kan välja att tolka inflationsmålet hur flexibelt som helst” och ”om man tänjer mycket på detta mål så måste man fråga sig varför Riksbankens direktion ska åtnjuta ett oberoende som andra beslutsfattare inte har.”

  Karolina Ekholm är alltså uppenbart oroad, men Stefan Ingves håller inte med.

  – Vi har inget problem i det här avseendet i dagsläget.

  När nås inflationsmålet?

  – Under loppet av 2015.

  Nyligen blev det klart att Finansinspektionen (FI) får ansvaret för makrotillsyn, där frågan om hushållens skulder ingår. Det dröjer innan FI har kommit igång med sitt arbete. Men i en snar framtid kommer Riksbanken att behöva bli bättre på att förklara varför de hänger kvar vid hushållens skulder om inte dagens muller ska växa till en storm.

  ”Vi kan inte släppa skulderna” svd.se ”Släpp hushållens skulder” svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Stefan Ingves och Ulla Andersson.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X