Annons

Politiker allt mer utsatta

Hoten mot landets politiker är många. Mest utsatta är kommunpolitiker, rikspolitiker som profilerat sig i invandrarfrågor och politiker med starka åsikter som ofta syns i tv och tidningar. Obehagliga brev, telefonsamtal eller handgripligheter vid öppna möten har blivt vardagsmat för en del.

Under strecket
Publicerad

Riksdagsman Erik Ullenhag, folkpartiet, brukade skaka av sig obehaget, stoppa hotbreven i en plastmapp och låsa in dem i en låda. Men numera hamnar de hos säkerhetspolisen. Redan under tiden som ordförande i Liberala ungdomsförbundet fick Erik Ullenhag vänja sig vid hot. Då kom hatbrev och smädelserna på öppna möten från människor som retade sig på att någon ”knappt torr bakom öronen hade åsikter”.

I riksdagen, där han profilerat sig i flykting- och integrationsfrågor, iscensätter hans arbete också mörka tankar hos människor. - Det är smädelser och obehagliga hot. Mest otäckt är det med brev som kommer hem till bostaden, då har brevskrivaren inte bara skrivit av sig i raseri utan också bemödat sig om att ta reda på var jag bor. - Förut slarvade jag och samlade breven i en mapp. Numera lämnar jag dem till riksdagens säkerhetstjänst. Bättre att anmäla ett hot för mycket än ett för lite. I våras träffade Erik Ullenhag säkerhetspolisen efter ett särskilt framträdande och konkret hot. Han erbjöds inget personskydd men ombads att välja bort kollektiva färdmedel, röra sig försiktigt och vara extra observant vid offentliga möten.

Annons
Annons
Annons