Annons

Politiken måste vara färgblind

VI-OCH-DOM Hur bryter man utanförskap? Inte genom att klumpa ihop människor i grupper som anses stå utanför samhället, skriver Qaisar Mahmood. Han efterlyser en politik som ser till behov i stället för tillhörighet.

Publicerad

Tiden: 2002. Platsen: ett sammanträdesrum i Rosenbad. Dekor: ett runt förhandlingsbord som möjliggör att deltagarna kan se varandra i vitögat. Regeringen har precis inrättat ett särskilt råd för att hantera romska frågor. Mona Sahlin – integrationsminister – är ordförande i gruppen. Resten av deltagarna runt bordet är representanter för samtliga större romska grupper i Sverige och företrädare för ett antal offentliga aktörer. Tanken är att romska frågor ska diskuteras av romer med romer, i dialog med offentlighetens företrädare.

Min roll i gruppen är att bevaka intresset för landets 289 kommuner. Jag är en av offentlighetens företrädare. Någon av de äldre deltagarna säger att enligt sägen har mina och deras förfäder sprungit runt på samma plätt där Indien och Pakistan idag ligger. Utseendet och gener antas koppla ihop oss runt bordet.

Annons
Annons
Annons
Annons