Annons
X
Annons
X

Polisvän förhörde Assangeanmälare

Polisens förhörsledare i Assangeutredningen har både personliga och politiska kopplingar till en av de två kvinnor som anmält Wikileaks-grundare Julian Assange för sexuella övergrepp.

Av TT
(uppdaterad)

Björn Hurtig, Julian Assanges advokat i Sverige, ifrågasätter nu hela förundersökningen.

De båda kvinnorna lärde känna varandra genom att de båda är engagerade i samma politiska parti och har under tiden efter anmälan skickat personliga hälsningar till varandra på nätet och varit öppna med sin vänskap i sina bloggar, skriver Expressen.

Enligt Expressen har förhörsledaren, trots att hon deltagit i utredningen, skrivit starkt negativa kommentarer om Julian Assange på sin Facebook-sida. I slutet av februari skrev hon i en statusuppdatering om den ”överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan Assange”.

Annons
X

Förhörsledaren hänvisar frågor om hanteringen av ärendet till polisens presstalesperson Ulf Göranzon. Han säger att han inte känner till uppgifterna om de båda kvinnornas vänskap.

– Eftersom jag själv inte tagit del av några uppgifter, annat än via hörsägen, så har jag inte för avsikt att kommentera, säger Ulf Göranzon.

Informationsdirektör Karin Rosander vid åklagarmyndigheten har sökt kontakt med förundersökningsledaren, överåklagare Marianne Ny i Göteborg, under förmiddagen.

– Jag räknar med att vi kommer att gå ut med någon typ av pressmeddelande under dagen, sade hon till TT.

– Mer kan jag inte säga nu, annat än att det förekommer mycket rykten i det här fallet.

Björn Hurtig, Julian Assanges advokat i Sverige, ifrågasätter hela förundersökningen efter Expressens avslöjande. Han kräver nu information om det förekommit telefon- eller sms-kontakter mellan förhörsledaren och den anmälande kvinnan under utredningens gång.

– I min värld borde den här förhörsledaren inte ha deltagit i utredningen, säger han till tidningen.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X