Annons
X
Annons
X

Polisutbildning bör ligga vid Södertörns högskola

Vi anser att den nya polisutbildningen behöver ligga i absolut närhet till den verklighet som morgondagens poliser kommer att arbeta i. Därför bör den placeras vid Södertörns högskola. Det skriver landshövding Chris Heister, Anna König Jerlmyr (M) och Katarina Berggren (S).

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

BRÄNNPUNKT | POLISUTBILDNING

Regeringen har beslutat att grundutbildningen vid Polishögskolan vid Sörentorp ska läggas ner och ”ersättas av en uppdragsutbildning vid ett universitet eller högskola i eller nära Stockholmsregionen”.

Beslutet bygger på slutsatserna i den utredning som gjordes under åren 2006–2008 och som bland annat konstaterar att polisyrket kräver en utbildning som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Polishögskolan är i dag inte en statlig högskola utan polisens interna skola, och för att säkerställa att grundutbildningen av poliser har de kvaliteter som behövs kommer utbildningen att flyttas till en akademisk miljö.

Frågan är var den ska förläggas. Rikspolischefen ska fatta sitt beslut under hösten och redovisa förändringarna till regeringen senast sista december. Utifrån vårt gemensamma behov av en poliskår som utvecklingsmässigt går i takt med resten av samhället föreslår vi att det blir Södertörns högskola som får uppdraget att förverkliga den nya grundutbildningen av poliser.

Annons
X

Våra skäl är dessa:

Stockholms län har en femtedel av Sveriges befolkning och en befolkningsökning med 30 000–40 000 människor om året. Här skapas en tredjedel av landets ekonomiska tillväxt och en fjärdedel av landets totala arbetsmarknad. Här finns Sveriges största polismyndighet, liksom storstadens specifika utmaningar. Här har vi också landets huvudstad, med helt unika förutsättningar präglade bland annat av närvaron av riksdag, regering, kungahus, stora idrottsarenor och en överbelastad transportinfrastruktur. Och allt detta i Sveriges till ytan minsta län, som endast utgör 2 procent av landets totala yta.

Hot och våld, kriminalitet över nationsgränser, konflikter mellan ungdomsgäng och trafficking är bara några av de svåra situationer som poliser ställs inför. Detta är extra tydligt i storstadsregionerna, där komplexa strukturer ställer polisarbetet på sin spets. Polisen är en central del av den svenska demokratin och uppdraget, som kommer från medborgarna via riksdagen, är att främja rättvisa och trygghet samt upprätthålla ordningen och säkerheten för alla. Händelser under det senaste året, bland annat upplopp och bilbränder, är i det perspektivet oroande. Den misstro mot samhället och polisens agerade som kommit till ytan riskerar på sikt att sätta rättssystemet ur spel och talar starkt för att polisens arbetsmetoder behöver förändras och förfinas.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det bedrivs i dag grundutbildning av poliser i Umeå och Växjö, förutom den nu snart avvecklade vid Sörentorp. Vi anser att den nya utbildningen behöver ligga i absolut närhet till den verklighet som morgondagens poliser kommer att arbeta i.

  Vid Södertörns högskola kommer blivande poliser att kunna studera tillsammans med lärarstudenter och studenter inom psykologi, etnologi, sociologi och religionsvetenskap. Kurser i kriminologi och juridik kommer att ges i samarbete med Stockholms universitet. Och den storstads- och mångfaldsprofil som finns vid Södertörns högskola – som avspeglas i forskning inom bland annat religion och demokrati, konflikthantering, migration och integration, prostitution, trafficking, genus och jämställdhet – kommer att ge studenterna vid polisutbildningen de bästa förutsättningar att förstå de komplexa processer som är en del av vår region när det gäller till exempel segregering och integration. Södertörns högskola är en betydelsefull mötesplats för studenter med erfarenheter från många olika kulturer, språk, religioner och världsdelar. Studenter och lärare speglar tydligt det Sverige vi har, och Södertörns högskola kommer att kunna svara upp mot den strävan mot ökad mångfald och innovation som redan i dag finns inom polisen.

  Närheten till några av de allra viktigaste samarbetspartnerna, samt de naturliga kontaktytor som det geografiska läget ger, bara 20 minuter från T-centralen, är andra faktorer som talar för att Södertörns högskola borde få uppdraget. Gångavstånd till verksamheter som Karolinska institutets campus i Huddinge, KTH Flemingsberg, Karolinska universitetssjukhuset, Södertörns tingsrätt, Kriminalvårdens häkte, Södertörns åklagarkammare och den rättspsykiatriska vården i Huddinge understryker detta.

  CHRIS HEISTER

  landshövding i Stockholms län

  ANNA KÖNIG JERLMYR (M)

  ordförande i polisstyrelsen, socialborgarråd Stockholms stad

  KATARINA BERGGREN (S)

  vice ordförande i polisstyrelsen, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka

  Fler debattartiklar om polisen:

  Annons
  Annons
  X
  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X