Hela denna artikel är en annons

Polisstyrkan kör nya laddhybriden

Polisstyrkan i Dubai har tagit ett steg mot en grönare fordonspark. Sedan tidigare finns flera av världens dyraste lyxbilar i styrkans flotta. Men det senaste tillskottet sticker ut lite extra, nämligen BMW:s laddhybridssportbil i8.

Poliser i Dubai tillsammans med BMW i8 som nu ingår i styrkans fordonsflotta.

Foto: Dubai Police Force

Poliser i Dubai tillsammans med BMW i8 som nu ingår i styrkans fordonsflotta.

Foto: Dubai Police Force
Poliser i Dubai tillsammans med BMW i8 som nu ingår i styrkans fordonsflotta.
Poliser i Dubai tillsammans med BMW i8 som nu ingår i styrkans fordonsflotta. Foto: Dubai Police Force

Karossramen i BMW i8 byggs avkolfiberarmerad komposit, bilen drivs av en elmotor på 131hk (96 kW) och en trecylindrig turbomatad bensinmotor på 213hk (180 kW). Den har sedan lanseringen blivit väldigt populär, så pass att väntetiden på en ny i8 varit upp till 18 månader i vissa marknader.

Polisstyrkan i Dubai har sett potentialen i BMW i8 och inför modellen i sin flotta av bilar som sedan tidigare innefattar flera av världens dyraste bilar.

Den populära laddhybridssportbilen ska, likt lyxbilarna i fordonsflottan, först och främst användas i reklamsyften och för att skapa uppmärksamhet kring polisens arbete.

Är byggd utifrån en lättviktskonstruktion

Bilens toppfart är begränsad till 250 km/h och klarar sprinten från 0–100 på 4,4 sekunder. Modellen är byggd utifrån en lättviktskonstruktion med nya lätta material som till exempel kolfiberarmerad komposit med tillhörande chassi i aluminium.

BMW har bland annat utvecklat nya processer för att kunna bygga bilar med kolfiberarmerad komposit i industriell skala. Lättviktstekniken används även i elbilen BMW i3. Redan nu har man använt tekniken för BMW:s nya 7-serie och har därmed lyckats sänka vikten med 130kg.

Tidigare i år vann modellen utmärkelsen International Engine of the Year, ett pris som utses av välrenommerade motorjournalister, experter och ingenjörer från 31 olika länder.

Annons
Annons
Annons