Annons

Polissamordning mot gängbrott

I höst ska polisen i Stockholms län bli effektivare i bekämpningen av de grovt kriminella gängen. Flera specialenheter ska samordnas i sitt arbete. Målet är att knäcka den växande grova kriminaliteten.

Under strecket
Publicerad

Skottlossning vid grova rån och utanför Stockholms innekrogar har ökat i år. Kriminella gäng från Stockholmstrakten rånar värdetransporter med vapen i hand över hela landet. Fallet Bräkne-Hoby i Blekinge, där en av rånarna sköts ihjäl efter att ha öppnat eld mot polisen, är ett av flera. Utvecklingen mot en allt grövre kriminalitet oroar poliser på fältet som nu vänder sig direkt till regering och riksdag och vill ha en tuffare vapenlag och möjlighet till att själva besluta om husrannsakan i kriminellas bilar där vapen ofta förvaras (se söndagens SvD).

Samtidigt förbereder polisledningen i Stockholm en offensiv mot de kriminella gängen. Enheter som krogkommissionen, särskilda gänginsatsen i Botkyrka, ravekommissionen och Plattangruppen ska samarbeta i aktioner riktade mot de kriminella gängen. Chef för ledningsgruppen blir Leif Jennekvist, chef för länskriminalen. - Tanken är att vi ska bli slagkraftigare genom samordningen. Då kan vi gemensamt slå mot samma objekt eller gäng och bearbeta dem ett i taget. Rikskriminalen kommer också att vara med eftersom gängen ofta begår grova brott ute i landet, säger Leif Jennekvist.

Annons
Annons
Annons