Annons
X
Annons
X

Polisrazzia mot textdelningssajt

Polisen gjorde i går en razzia mot textdelningssajten Undertexter.se på två platser i landet. Servrar och datorer beslagstogs och en person har förhörts misstänkt för upphovsrättsbrott.

Under tisdagsmorgonen slog polisen till mot sajtens lokaler, med ett tillslag vid en serverhall i Helsingborg och ett på en adress i Stockholmsområdet,
rapporterar idg.se.

Paul Pintér, it-forensiker och polisens nationella samordnare för immaterialrättsliga brott, bekräftar för SvD.se att man beslagtagit servrar, datorer och datorutrustning vid husrannsakningarna.

– Brottsmisstanken är brott mot upphovsrättslagen. En hel film med manus och dialog är upphovsrättsskyddat. Att översätta och sedan lägga ut och tillgängliggöra materialet är då ett brott, säger han.

Annons
X

Det är upphovsrättsorganisationen Rättighetsalliansen, även känd som Antipiratbyrån, som har polisanmält sajten och personerna bakom.

Tillslaget gäller egenkomponerade textfiler, undertexter av filmer och tv-serier, som sajten tillgängliggör för sina användare.

Vad som finns på servrarna och hur många personer som misstänks för tillfället vill Paul Pintér inte uppge.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men nu väntar förhör med de misstänkta, och it-forensikerna ska gå igenom materialet.

  – Mig veterligen är det första gången ett liknande tillslag görs. Men det är inget konstigt egentligen, eftersom det är material som skyddas av upphovsrättslagen, säger Paul Pintér.

  Webbportalen
  Undertexter.se har legat nere sedan i går. På sin Facebook-sida och på sajtens startsida skriver man bland annat:

  ”Vi som jobbar med sidan tycker inte att egen tolkning av en dialog är olagligt. Speciellt när man delar ut sin tolkning gratis.”

  Även Antipiratbyråns hemsida har legat nere i omgångar. Mycket talar för en attack mot sidan, menar utredare Anders Nilsson vid byrån.

  – Några försöker att sänka vår sajt med jämna mellanrum. Det är inte första gången det händer.

  I ett uttalande skriver Antipiratbyrån att en av orsakerna till anmälan är att översättningarna inte är godkända av rättighetsinnehavarna.

  – Se gärna filmerna, men se till att de som skapat dem är de som får betalt, inte pirattjänsterna. På så sätt kan nya filmer finansieras vilket gynnar alla, säger Sara Lindbäck, jurist på Antipiratbyrån i uttalandet.

  Vidare skriver man att fler polisanmälningar mot liknande sajter är att vänta.

  Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, kritiserar polisen och åklagarens beslut om en razzia och menar att det är orimligt att jämställa undertexter med skönlitterära översättningar.

  ”Upphovsrättsindustrin tar till mer och mer desperata åtgärder för att bevara en föråldrad upphovsrätt. Tillslaget mot Undertexter.se är ännu ett bevis på att det är dags att reformera upphovsrätten i grunden”, skriver
  hon i ett pressmeddelande.

  Förundersökningen omfattar ett 80-tal texter. En 28-årig man förhördes i går, misstänkt för att ha administrerat hemsidan där undertexterna läggs upp, men förnekar brott.

  Straffskalan för upphovsrättsbrott är från böter till två års fängelse. Det kommersiella intresset är avgörande för strafföljden.

  – Är det icke-kommersiellt, som i det här fallet, brukar det röra sig om villkorlig dom och dagsböter. Det som avgör är om man tjänar pengar på det man gör, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad på internationella åklagarkammaren i Stockholm.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X