Annons
X
Annons
X

Polisprofessor anklagas för lättja

Polisprofessorn Leif GW Persson anklagas av flera professorer för att under många år inte ha bedrivit någon polisforskning. Kritiken mot honom är hård och förre rikspolischefen Björn Eriksson säger att det var hans ”livs största yrkesmässiga misslyckande” att tillsätta Persson.

I dagens nummer av Polistidningen, som ges ut av Polisförbundet, riktas skarp kritik mot professor Leif GW Persson för att sitta på sin tjänst vid Rikspolisstyrelsen utan att bedriva forskning.

Sven Åke Lindgren, professor vid sociologiska institutionen vid Göteborgs universitet, hävdar att det är 15 år sedan Leif GW Persson deltog i det akademiska livet:

–Det är en lång tid att leva oproduktivt på skattemedel. Han har dessutom en av landets högsta professorslöner inom samhällsvetenskap och humaniora, säger Sven Åke Lindgren till Polistidningen.

Annons
X

Johannes Knutsson, professor ­ i polisforskning vid Politihøgskolen i Oslo, stod som nummer två till den tjänst som Leif GW Persson fick 1991. Han säger till Polistidningen:

–Problemet är bara att ingen har ställt frågorna: Var finns dokumentationen? Vilka unga forskare handleder du? Jag tror att man helt enkelt tycker att det luktar för illa och väljer att blunda.

Rikspolischefen Stefan Strömberg befinner sig på resa men låter hälsa till SvD att han rent allmänt anser att forskning om polisen ska bedrivas inom pedagogik, psykologi, kriminologi och sociologi.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Pådrivande till professuren var dåvarande rikspolischefen Björn Eriksson:

  –Nu har man dessvärre tappat tilltron till svensk polisforskning. Det beror på att fel människa blev professor. Idag ser jag det som mitt livs största yrkesmässiga misslyckande, säger han till Polistidningen.

  Roger Jansson, tidigare chef för Riksmordkommissionen, anklagar i artikeln Leif GW Persson för att ha äventyrat flera mordutredningar:

  –Det hela ställs på sin spets när han begär ut handlingar från Rikskriminalen och får nej. Då går han hela vägen till verksledningen och hänvisar till sin forskning som alla vet är obefintlig.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X