Annons
X
Annons
X

Polisnotan för Husby: 10 miljoner

Tio miljoner kronor och nära 11 000 extra arbetstimmar. Det blev Stockholmspolisens nota för upploppen och oroligheterna den senaste veckan.

Polisen betraktar en brinnande bil vid Husby centrum.
Polisen betraktar en brinnande bil vid Husby centrum. Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX

Den sociala oron i Husby och i ett dussintal andra förorter i Stockholm den gångna veckan belastade polisens budget rejält.

Polisens egna beräkningar visar att insatsen, med patrullernas arbetstimmar och övertid, i grova drag kostat 10 miljoner kronor. Vilket är fem gånger mer än en vanlig vecka.

– En normal vecka, med den ordinarie resurstiden, uppgår till två miljoner kronor. Den här insatsen har hittills kostat 10 miljoner. Men det här är en grov uppskattning, säger Åsa Berglund, enhetschef på ekonomiavdelningen vid Stockholmspolisen.

Annons
X

Bakom siffrorna finns nära 11 000 timmars övertid för poliserna i inre och yttre tjänst i Stockholm. Räknat med den ordinarie arbetstiden rör det sig enligt Åsa Berglund om drygt 16 000 arbetstimmar.

– Det här är förmodligen en av de största belastningarna vi haft, men jag vet inte hur det hamnar storleksmässigt. Den hela bilden har vi först om en månad, säger hon.

Polisförstärkningen som i fredags begärdes in från andra delar av Sverige ingår inte fullt ut i statistiken. Majoriteten av förstärkningen hämtas inom den nationella förstärkningsorganisationen och finansieras centralt, säger Håkan Wall, enhetschef vid Rikskriminalpolisen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Behöver man annan typ av förstärkning är grunden att den myndighet som begär också finansierar det. Men jag vill inte skatta några kostnader, säger han.

  Rikskrim vill inte gå ut med hur många poliser som kallats in. SvD erfar att det rör sig om drygt 100 poliser från hela landet. Flera är specialutbildade i taktisk konflikthantering och tillhört den tidigare så kallade insatsstyrkan.

  Åtminstone tio av poliserna har skickats från distrikt i norra Sverige och avlönas av Stockholmspolisen så länge de förstärker länet.

  Storstockholms brandförsvar räknar med att insatserna kostat myndigheten en miljon kronor.

  – Vi förstärkte med en enhet på norra sidan och en på södra sidan, och vi bemannade en stab med extra ledningsoperatörer och brandpersonal. Alla har jobbat nattetid. Det är den bemanningen som är kostsam, säger Mats Kero vid presstjänsten på Storstockholms brandförsvar.

  Preliminära siffror visar att varje dygn har kostat brandförsvaret 100 000 kronor extra, främst för personalkostnader. Förstörd egendom, som förstörda slangar och skadade fordon, står för en liten del av summan.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se 23 platser på fem nätter svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Polisen betraktar en brinnande bil vid Husby centrum.

  Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X