Annons
X
Annons
X

Polisen: "Motivet kan vara politiskt"

Polisen bekräftar för SvD att det kan ha varit ett politiskt motiv när en 52-årig man skottskadades i samband med en prokurdisk demonstration i Fittja, söder om Stockholm.

Foto: Johan Nilsson/TT

Det på lördagseftermiddagen i samband med en prokurdisk demonstration i Fittja, söder om Stockholm, som en eller flera gärningsmän öppnade eld mot en följebil, en minibuss draperad med prokurdiska flaggor. I bilen satt den 52-åringe mannen och tre andra prokurdiska demonstranter. Minst två skott ska ha avlossats från bilen som gärningsmännen färdades i, och som lämnade platsen i hög fart.

Enligt uppgifter till SvD träffades 52-åringen av två skott, ett i buken och ett i benet. Han fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, och hålls just nu nedsövd med livshotande skador. Hittills finns ingen misstänkt.

– Polisen kommer under kvällen att knacka dörr i området där skjutningen inträffade, och vi hoppas att det ska ge resultat. Tidigare i dag har vittnen förhörts som var med under själva händelsen, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen till SvD.

Annons
X

Polisen utreder händelsen som försök till mord, men uppger till SvD att de också utreder om motivet kan vara politiskt.

– Vi måste hålla alla dörrar öppna, säger Skagerlind, som i nuläget inte kan svara på varför bedömningen görs.

Innan den 52-åringe kurdiska mannen skottskadades utbröt ett bråk mellan prokurdiska demonstranter som var på väg till torget i Fittja, och personer vid en turkisk föreningslokal. Stenar ska ha kastas och polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse.

Cenan Karaer, talesperson för Kurdiska demokratiska Samhällscentret, var med under gårdagens demonstration som påbörjades i Södertälje och avslutades i Fittja centrum. Han har pratat med personer som var med i bilen när den 52-årige mannen skottskadades, och tror verkligen att det finns en politisk koppling.

– Självklart är mordförsöket politiskt, eller till och med ett terrorattentat mot kurder. Det är också självklart att attacken var planerad. Planen var att mörda människorna i bilen, säger han till SvD.

Tidigare på söndagen blev det också känt att Säpo följer ärendet.

– Vi följer en mängd ärenden som polisen hanterar och bistår med information, säger pressekreteraren Fredrik Milder.

Milder menar dock att det är förtidigt att säga om motivet är politiskt.

Hade ni några indikationer på att det här var på väg att hända?

– Det kan jag inte gå in på, den informationen kan jag inte lämna.

På söndagen samlades åter prokurdiska demonstranter för en marsch från Skärholmen, i södra Stockholm, till Medborgarplatsen på Södermalm. Manifestationen som enligt polisen samlade några hundra personer var över vid 14-tiden.

– Allting gick lugnt till och demonstrationen är avslutad, säger Carina Skagerlind presstalesperson på polisen till SvD.

Annons
Annons
X
Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X