Annons
X
Annons
X

Polisinsats i Oslo i samband med terrorutredningen

En polisinsats har genomförts i östra Oslo på söndagförmiddagen. Personer omhändertogs av polis men är nu släppta. ”De kan inte knytas till terrordåden”, skriver polisen i ett uttalande

Av SvD
Norsk polis gjorde en insats mot en fastighet i östra Oslo på söndagförmiddagen. Det är bekräftat att insatsen har samband med utredningen av terrorattentaten i Oslo och på Utøya.
Norsk polis gjorde en insats mot en fastighet i östra Oslo på söndagförmiddagen. Det är bekräftat att insatsen har samband med utredningen av terrorattentaten i Oslo och på Utøya. Foto: MFH/SCANPIX NORGE

”Efter upplysningar som framkom i samband med den pågående utredningen gjorde polisen en insats före klockan 12 i dag. Inga sprängämnen är funna på platsen, och de frihetsberövade personerna är släppta. Polisen har inte bevis som sätter dessa personer i samband med terrordådet.” skriver polisen i ett uttalande vid klockan 14, enligt VG.

– Jag kan bekräfta att vi haft en aktion mot en adress i Oslo. Denna är relaterad till explosionen i Oslo på fredagen, sa Anders Fridenberg vid Oslopolisen till
VG på nätet vid tolvtiden.

Enligt vittnen gick insatsen lugnt till. Ett antal personer ska ha förts ut i bara underkläderna ur byggnaden och ställts upp mot en vägg. Vittnen berättar även för VG:s reporter att polisen har arbetat med att öppna containrarna.

Annons
X

Ett vittne säger till Aftenposten att hon har sett polisen bära ut någon slags röda ledningar därifrån.

Flera polisbilar, bland dem en svart skåpbil, är fortfarnde på plats i det lilla förortsområdet i östra Oslo, rapporterar TT:s utsända. Polisen fortsätter arbetet med att spärra av området.

Inne på området finns ett antal skjul, med skyltar om däckbyte men även ”kvalitetsblommor”, skriver TT.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Grannar på platsen berättar för TT:s utsända att det planeras för bostadsbygge på tomten och det har skrivits mycket i lokalpressen om att de gamla lagerbyggnaderna som ännu står där hyrs ut olagligt.

  Enligt Tron Hummel Voll, som bott längre bort på samma gata i fyra år, låg det tidigare en blomsterhandel på platsen, men på senare år är det oklart vad som pågått i byggnaderna.

  – Folk som bor här har försökt få kommunen att stänga ner området så att den olagliga uthyrningen upphör. Det kan ju ha skett något fuffens här, men jag vet inte vad, säger han.

  En annan granne, som vill vara anonym, säger att hon sett en vit skåpbil med tonade rutor köra in och ut från området.

  Personer på platsen har uppmanats att hålla sig undan.

  Polisen är förtegen kring detaljerna om den pågående insatsen, skriver NTB, men enligt uppgifter till VG har en grupp personer letts ut ur byggnaden av poliser.

  Samtidigt bekräftar den svenska säkerhetspolisen för SvD.se att de hjälper sina norska kollegor.

  Säpo har personal på plats i Norge.

  – Ja, det stämmer att vi har personal på plats hos den norska säkerhetsstaben, säger Sirpa Franzén, pressekreterare på Säpo till SvD.

  Hur länge Säpo haft personal på plats eller vilken kompetens personalen har vill hon inte gå in på.

  – Vi arbetar efter norska säkerhetstjänstens behov. Vi går inte in på hur många, men det stämmer att vi har personal på plats, säger hon.

  Mejla kristoffer.tornmalm@svd.se mailto:kristoffer.tornmalm@svd.se

  SvD.se

  Annons
  Annons
  X

  Norsk polis gjorde en insats mot en fastighet i östra Oslo på söndagförmiddagen. Det är bekräftat att insatsen har samband med utredningen av terrorattentaten i Oslo och på Utøya.

  Foto: MFH/SCANPIX NORGE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X