Annons
X
Annons
X

Polisförbundet: Inläggen är oacceptabla

Polisförbundets ordförande Lena Nitz medger att hon borde ha agerat mot personangreppen i den slutna Facebookgruppen UMF. Hon kallar inläggen för oacceptabla och kräver att administratörerna raderar de kränkande inläggen.

Personangreppen i den slutna Facebookgruppen UMF är oacceptabla, menar polisförbundets ordförande Lena Nitz.
Personangreppen i den slutna Facebookgruppen UMF är oacceptabla, menar polisförbundets ordförande Lena Nitz. Foto: TT

Över 5 000 poliser är medlemmar i den interna Facebookgruppen UMF, som står för underbetalda, missnöjda och förbannade.

Gruppen startades av enskilda poliser i syfte att diskutera fackliga och arbetsrättsliga frågor. Men flera trådar har i stället
handlat om direkta personangrepp mot offentliga personer och den egna ledningen.

Journalisten Elisabeth Höglund hånas för sitt utseende och om advokaten Kerstin Koorti, som kritiserade polisens insats i Husby där en 69-årig man sköts till döds, skriver en medlem och undrar om hon ”slagit skallen i en järnbalk”.

Annons
X

– Inläggen är fullständigt oacceptabla. De strider mot allt det som polisen ska stå för. Man ska kunna lita på att polisen är schysst, och det här påverkar förtroendet för polisen. Jag skäms när jag ser det här, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till SvD.

Facebookgruppen startades förra vintern i samband med Polisförbundets satsning på att få medlemmar engagerade i sociala medier.

Två av administratörerna för gruppen är anställda vid Polisförbundet. Men Lena Nitz försäkrar att gruppen inte drivs av förbundet på något sätt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Flera av förbundets förtroendevalda är medlemmar - däribland ordförande Lena Nitz.

  – Jag har varit medlem sedan start, men jag är inte aktiv. Jag har fått vetskap om olika inlägg när andra personer har hört av sig till mig.

  Hon säger att administratörerna i flera inlägg påpekat att personangrepp inte är välkomna och att inläggen måste vara sakliga. Nu kräver hon att de kränkande inläggen tas bort.

  Ni har känt till det här länge. Varför agerade ni inte tidigare?

  – Vi har agerat nu. Men jag tar på mig att jag borde ha agerat starkare och därför samlar jag nu ihop den här gruppen så fort som möjligt för ett särskilt möte, säger Lena Nitz.

  Är det en tillräcklig åtgärd att radera inläggen?

  – Nej, det är det inte. Men det är det mest akuta. Sedan handlar det om ett långsiktigt arbete.

  Rikspolischefen Bengt Svenson får bitvis utstå hård kritik i forumet och kallas bland annat ”Pajasbengt”. Viss kritik accepterar han som högste chef, men han ser beteendet hos en del gruppmedlemmar som ovärdigt.

  – Vi ska ha möjlighet att diskutera kritiken mot polisen och om den är byggd på sakliga grunder. Men att därifrån gå till att använda värderingar av dem som kritiserar oss, som tenderar att vara påhopp, det har jag ingen förståelse för och det är inte värdigt vuxna människor, säger han till SvD.

  Polisförbundet borde ha agerat mycket tidigare, framhäver Bengt Svenson, och kommer att kalla förbundet till sig för att diskutera gruppen.

  – Generellt sett uppträder svensk polis på ett bra sätt. Men det är mycket viktigt att ta bort de här sakerna, det måste vara en självrannsakan och vi måste hyfsa tonen för annars framstår vi bara som gnällspikar.

  SVT Nyheter har talat med en av de poliser som startade Facebookgruppen, Johan Svanestrand. Han ångrar att man inte tagit bort de värsta inläggen.

  – Jag ångrar att vi inte tog bort något. Nu i efterhand inser jag att jag borde ha hanterat det annorlunda, säger Johan Svanestrand till
  SVT.

  SVT: Hur upplever du själv tonen i gruppen?

  – Den är blandad, men väldigt bra många gånger. Men några gånger riktigt dålig. De uttalanden som Expressen har fått fram är rätt horribla.

  Polisens presstalesman Kjell Lindgren säger till SvD att polisen som myndighet inte står för den här typen av åsikter.

  – Det här är en privat, sluten diskussionsgrupp. Det som står där är inget som myndigheten står för. Det är klart att det här påverkar oss eftersom man säger sig jobba som poliser. Men det är fortfarande inget som vi som myndighet står för, säger han.

  Justitieminister Beatrice Ask uppger för TT att hon inte tagit del av Facebooksidan, men konstaterar att det sägs mycket dumt på nätet.

  – Jag tror att det är viktigt att fundera över det här med näthat och attityder och också att man inte får låta dumheter stå oemotsagda om man deltar i någon typ av nätverk, säger hon.

  På frågan om vad Ask tycker om de uttryck som används om olika kända personer, svarar hon:

  – Det är bedrövligt när vuxna människor uttrycker sig på ett förmenande sätt mot någon annan.

  Ask betonar dock att det är viktigt att komma ihåg att det inte är polismyndigheten som skapat och står bakom den aktuella Facebookgruppen.

  Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen och en av medlemmarna i gruppen, säger till
  tidningen Nyheter24 att gruppens syfte är att fungera som ett forum för bland annat fackliga diskussioner och försäkringar.

  – Det har varit väldigt bra och jag har själv haft ett stort utbyte av gruppen. Det är bara så synd att vissa inte kan avhålla sig från att skriva skit, säger Viktor Adolphson, och fortsätter:

  – Nu blir den stämplad som en idiotgrupp med massa rötägg när faktum är att den stora massan är förståndiga människor som kan uttrycka sig på ett konstruktivt sätt.

  Annons
  Annons
  X

  Personangreppen i den slutna Facebookgruppen UMF är oacceptabla, menar polisförbundets ordförande Lena Nitz.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X