Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

”Poliserna vet vad som väntar”

”Den lille jävla apejäveln, han ska ha sig så duktigt med stryk att han inte kan stå på benen”.

Så startade Skånepolisens djupa förtroendekris under hösten 2009. Det var kravaller i Malmö när en polisman i en polisbuss uttalade orden. Saken väckte mycket starka reaktioner. Så sent som veckan innan hade polismyndigheten avslutat sin ett år långa utbildning i värdegrundsfrågor som kostat miljoner kronor. I Skåne hade 2 300 medarbetare utbildats i mångfald, hatbrott, bemötande och värderingar.

Poliser som lagt ner år på att bygga förtroenden med människor såg sitt arbete raserat.

Annons
X

Bestörtningen var därför extra stor. Dåvarande biträdande länspolismästaren Hans Nordin fördömde kraftfullt polismannens kommentar men förklarade det samtidigt som en isolerad händelse.

Det visade sig snart att Skånepolisen hade allvarligare problem än en ensam polismans uttalande. I en granskning i Sydsvenskan avslöjades flera saker: att ”Neger Niggersson” och ”Oskar Neger” användes som uttryck i ett internutbildningsmaterial och att ett 50-tal medarbetare från länskriminalen deltagit utan att det stoppades. Att en chef på ett morgonmöte gjorde sig lustig över ett självmord begånget av en transsexuell, och belönades med skratt. Att ordet neger användes som signalement och att det förekom nedsättande uttalanden utan att kollegor sa ifrån.

Eva Årestad Radner, då länspolismästare, hade sin förklaring;

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Det är enstaka individer som kanske inte valt rätt yrke”.

  Hon var jättebesviken och sa att hon skulle ta itu med problemen. Mer utbildning och samtal, bättre påföljder och mentorskap var något på hennes agenda.

  Konsekvenserna för kåren var ett havererat förtroende hos allmänheten. Poliser som lagt ner år på att bygga förtroenden med människor såg sitt arbete raserat. De möttes av ilska, besvikelse och misstänksamhet.

  Ett år senare ska registret med romerna ha påbörjats.

  Oavsett vad förklaringarna blir den närmaste tiden - en ensam polismans verk, strukturella problem inom polisen eller andra förklaringar - kommer det att få allvarliga konsekvenser för förtroendet.

  Jag talar med några poliser som var med då. De vet vad som väntar.

  ”Sånt här slår ner på oss alla, i flera år”.

  Katia Wagner

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X