Annons
X
Annons
X

Poliser utreds efter skottdrama på Östermalm

Poliserna som sköt in i ett gym under en rånarjakt på Östermalm i Stockholm igår utreds nu för misstänkt tjänstefel.

Rubriceringen kan ändras till framkallande av fara för annan.

[object Object]
Polisen inspekerar de elva kulhålen i rutan på ett gym på Birger Jarlsgatan. Skottlossning utbröt i centrala Stockholm i samband med ett rån mot en guldsmedsbutik på tisdagseftermiddagen. Foto: SCANPIX

I dag höll Metropolis gym på Östermalm i Stockholm stängt. Vd Per Althini ägnade dagen åt att städa bort krossat glas och prata med personal.

– Vi siktar på att kunna öppna igen imorgon (läs idag). Tjejerna i receptionen, som fick ducka för kulorna, vill börja jobba igen så snart som möjligt, säger han.

I går ven kulorna kring besökare och personal på gymmet, som hamnade i skottlinjen för polisens jakt på de rånare som strax innan slagit till mot en guldsmedsaffär.

Annons
X

De tre misstänkta gärningsmännen kunde till slut gripas, och Stockholmspolisen har inlett en utredning.

Samtidigt utreder chefsåklagare Håkan Roswall polisens skottlossning.

– Nu lyder brottsrubriceringen tjänstefel. Men det är mycket möjligt att det kan komma att ändras. Det skulle till exempel kunna handla om framkallande av fara för annan, säger Roswall.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I nuläget finns inga misstänkta, och Roswall kan inte svara på hur många poliser som avlossade sina vapen.

  – Vi ska höra en hel del människor och ska göra en teknisk undersökning, säger Håkan Roswall.

  Hur polisen får använda sina vapen regleras i första hand i brottsbalken, och bestämmelserna kring nödvärn. Sedan finns det en kungörelse och användande av skjutvapen i polistjänsten, som bland annat säger att ”skottlossning inom område, där många människor bor eller vistas, skall i det längsta undvikas.”

  Dessutom finns föreskrifter från Rikspolisstyrelsen som handlar om polisens skjutvapen och som bland annat säger att ”det bör beaktas att risken för att utomstående kan skadas vid skottlossning är särskilt stor när skjutavståndet är långt”.

  Presskontakter på både Rikspolisstyrelsen och Polishögskolan säger att respektive myndighet inte vill svara på frågor kring polisens regler kring att skjuta i närheten av tredje man.

  Per Ahltini vill inte kommentera polisens agerande förrän utredningen är klar.

  – Men spontant måste jag ändå säga att det är helt galet att skjuta in i ett skyltfönster till ett gym, säger han.

  Efter händelsen har han fått många mejl och telefonsamtal från kunder som vill stötta. Han berättar att en del av personalen mår dåligt efter händelsen, medan andra verkar mer oberörda.

  – Men chocken kan komma senare, säger Per Ahltini.

  Annons
  Annons
  X

  Polisen inspekerar de elva kulhålen i rutan på ett gym på Birger Jarlsgatan. Skottlossning utbröt i centrala Stockholm i samband med ett rån mot en guldsmedsbutik på tisdagseftermiddagen.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2

  Skottlossning utbröt i centrala Stockholm i samband med ett rån mot en guldsmedsbutik på tisdagseftermiddagen.

  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X