Annons
X
Annons
X

Poliser stjäl beslagtaget gods

Värdesaker som tagits i förvar hos polisen försvinner trots att de förvaras inlåsta.

Av TT
(uppdaterad)

I 82 fall de senaste fem åren har personer fått ersättning för pengar och värdeföremål som stulits när de varit i förvar hos polisen, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning.

Totalt har 334 470 kronor betalats ut från Rikspolisstyrelsen.

Rikspolischefen Bengt Svenson säger till programmet att han är besviken på att polisen har ”sådana anställda”.

Annons
X

Hittills i år har polisen fått in 128 anmälningar mot polisen om beslag.

– I 15 av dessa 128 beslagsärenden finns det misstankar om att pengar saknas och i 39 fall andra föremål som exempelvis mobiltelefoner, säger Jan Friberg vid enheten för interna utredningar inom Rikspolisstyrelsen (RPS) till TT.

Han vet inte om de misstänkta stölderna ökat och hur många fall som lett till åtal.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kalle Wallin som är kanslichef vid RPS ser allvarligt på de många anmälningarna. Även om de misstänkta penningstölderna inte är så många anser han att det är oacceptabelt.

  – Varje fall där en polisanställd begår ett brott är bedrövligt och ett misslyckande för polisen. Det påverkar allmänhetens förtroende för oss som organisation, säger han.

  Enligt Kalle Wallin har Rikspolisstyrelsen tidigare vidtagit olika åtgärder för att minska de påstådda stölderna, bland annat genom inspektioner, information och nya riktlinjer.

  – Nu ska vi följa upp detta med nya inspektioner för att se var det brister, säger han.

  Justitieminister Beatrice Ask (M) säger att stölderna är ett allvarligt problem.

  – I grunden har jag ingen annan uppfattning än rikspolischefen, att sådant här får naturligtvis inte hända, säger Beatrice Ask (M) till TT.

  Hon tillägger att polisen själv är bäst lämpad att hitta metoder att angripa problemet och framhåller att det är viktigt att minimera förekomsten.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X