Annons
X
Annons
X

Poliser hånar kändisar i Facebookgrupp

Svenska poliser riktar hård kritik och ägnar sig åt direkta personangrepp i en sluten Facebookgrupp med nära 5 000 poliser som medlemmar. Elisabeth Höglund kallas ”häxa” och rikspolischefen Bengt Svenson för ”pajas”, avslöjar Expressen.

Den slutna Facebookgruppen UMF - underbetalda, missnöjda och förbannade - startades av åtta poliser i februari i förra året som ett forum för poliser att diskutera fackliga frågor.

Snabbt ändrades fokus. Medlemmarna riktar ofta skarp kritik mot sina kritiker och publicerar kränkande inlägg om personer som uttalat sig kring polisers ageranden,
enligt Expressen.

Efter att journalisten Elisabeth Höglund i somras kritiserat polisen för ingripandet vid den uppmärksammade
dödsskjutningen i Varberg reagerade poliser i forumet:

Annons
X

”Hon måste vara dement.”

”Vilken häxa!”

Enligt Expressen handlar polisernas ilska främst om kritik i medier mot poliser som tvingats använda våld i tjänsten. Advokater och
människorättsjurister får hårda omdömen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Även myndighetens egna chefer kritiseras. Före detta länspolismästare i Stockholm, Carin Götblad, kallas för polisens ”motsvarighet till Linda Rosing” för sin vilja att synas i olika sammanhang.

  Rikspolischefen Bengt Svenson nämns återkommande som en oduglig chef. Efter ett uttalande förra vintern, där Svenson sagt att polisen har fått mer resurser och blivit mer tillgängliga, blir han omnämnd som ”Pajasbengt” och en ”sann ståuppkomiker”.

  Andra som kränks i forumet för sina uttalanden är kriminologen och författaren Leif GW Persson och kriminologen Jerzy Sanecki.

  Om Persson skrivs bland annat: ”Han är slut i precis hela huvudet”.

  Flera poliser i gruppen är kritiska till språkbruket och personangreppen men får snabbt mothugg av andra medlemmar, som menar att man lika gärna kan lägga ner gruppen om man inte vågar stå för sina åsikter.

  Expressen har varit i kontakt med en av gruppens grundare som bad att få återkomma för en kommentar.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X