Annons
X
Annons
X

Poliser föreslås få rätt att döma

Förre justitieministern Thomas Bodström vill låta polisen utdöma strafförelägganden utan att behöva involvera åklagare. Ett bra förslag, anser justitieminister Beatrice Ask.

Förslaget om att låta poliser ta ett större ansvar som förre justitieministern Thomas Bodström (s) lanserade i går i en debattartikel får ett positivt bemötande. ”Låt poliser med särskild behörighet utfärda strafföreläggande för de enklaste ärendena”, skriver han på Dagens Nyheters debattsida.

– Det finns dels en saklig fördel i det här i att polisen ofta träffar den brottsmisstänkte under längre tid än åklagaren och kan vara bättre på att bedöma om det finns en risk för fortsatt brottslighet. Dels är det en ekonomisk fråga, säger Thomas Bodström till SvD.

Genom att låta poliser göra det som i dag ligger hos åklagare vill Thomas Bodström, som är justitieutskottets ordförande, mildra arbetsbördan för åklagare som i dag är hårt belastade. Dessutom möjliggörs snabbare reaktioner från samhället på mindre brott med polisbeslutade strafförelägganden, som är en bot som misstänkta som erkänner kan acceptera för att slippa åtal.

Annons
X

– Men det ska vara frivilligt, alla brottsmisstänkta ska kunna säga om de vill prövas i domstol i stället, säger Thomas Bodström.

Justitieminister Beatrice Ask öppnar direkt för att utreda förslaget.

– Jag tycker att det är intressant och att vi måste diskutera det. Men i dag har jag inte tänkt mer på detaljer än vad Thomas Bodström lyckas prestera där, säger hon:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Fördelen är att man kan få det att fungera snabbare och att man minskar användningen av rättsväsendets resurser.

  Thomas Bodström vill också att polisen själv ska kunna leda enklare förundersökningar. Även det anser Beatrice Ask är en god idé. Även Polisförbundet stöder förslaget från den tidigare justitieministern.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X