Annons
X
Annons
X

Polisens passivitet hotar demokratin

Sverige har en samtidshistoria fylld av nazistiskt våld. Ändå misslyckas polisen ständigt med att skydda medborgarna från extremhögern. Det skriver en rad debattörer gemensamt.

[object Object]
Ett 50-tal högerextremister dök upp och attackerade en fredlig demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp. Foto: HAMPUS ANDERSSON / TT

BRÄNNPUNKT | HÖGEREXTREMA

Denna vecka hålls ett fackeltåg i Göteborg till stöd för de som skadades vid helgens fredliga antirasistmanifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp. Sverige har vaknat. Hotet från extremhögern är inte längre något som bara berör de journalister som bevakar rörelsen, eller de radikala vänsteraktivister som vill bekämpa den med våld.

Men en sak förändras aldrig, och det är Säkerhetspolisens ständiga förvåning över extremhögerns våldsbenägenhet. Terrordåd, mord, attacker på vanliga medborgare: ingenting tycks bita. Sommaren 2011, då en terrorist driven av en antimuslimsk agenda sprängde en bomb i centrala Oslo och mördade dussintals oskyldiga ungdomar på ett sommarläger, borde ha fungerat som ett brutalt uppvaknande. Men Säpo behöver inte känna sig ensamma i sin oförmåga att ta den organiserade rasismen på allvar. I sin hotutvärdering för 2011 konstaterar den norska säkerhetspolisen PST lugnt att ”de höger- och vänsterextrema miljöerna kommer inte heller under 2011 att utgöra något allvarligt hot mot det norska samhället”.

Samma år ställdes tysk säkerhetspolis till svars för hur de låtit en nynazistisk terrorcell med flera mord på sitt samvete operera oupptäckt i tio år. Fortfarande har inga tillfredsställande svar framkommit.

Annons
X

Hot riktade mot medieföretag och enskilda journalister som bevakar extremhögern har eskalerat dramatiskt. Efter Expressens senaste granskning av rasistiskt hat på internet har såväl annonsörer som skribenter trakasserats. En medlem ur en högerextrem grupp dök i förra veckan upp på Expressens redaktion i Göteborg, agerade hotfullt och sade att han skulle återvända beväpnad med kniv. Säpo bedömer inte att gruppen ifråga är våldsbenägen.

Flera av oss undertecknare utsätts regelbundet för dessa hatattacker. Vi räds inskränkningen av yttrandefriheten som blir en oundviklig konsekvens av högerextremisternas aktioner mot journalistkåren. I Journalistförbundets senaste undersökning uppger en av fyra journalister att de låtit bli att skriva om ämnen som en följd av att de blivit utsatta för trakasserier, påtryckningar eller hot. Nästan fyra av tio har någon gång under de senaste fem åren blivit utsatta för detta. Utgivarna, som representerar ledande aktörer som SVT och TV4, har flera gånger krävt att få träffa Säpochefen Anders Thornberg för ett krismöte. Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter skräder inte orden: Säpo bryter mot författningsskyddet när de inte tar hoten mot medierna på allvar.

År 1999 utsattes ett svenskt journalistpar och deras barn för ett attentatsförsök med hjälp av en bilbomb. En månad tidigare hade två poliser avrättats med sina egna tjänstevapen av nynazister i Malexander. Hatets år kulminerade den 12 oktober då fackföreningsmannen Björn Söderberg sköts ihjäl i sitt trapphus i Stockholm. Hoten och attackerna mot såväl politiker och journalister som vanliga medborgare har varit konstanta sedan dess. För att bara titta på några månader ur svensk samtida extremisthistoria: Vid en högerextrem marsch i Stockholm sommaren 2007 attackerade Svenska motståndsrörelsen (SMR), som ligger bakom våldsaktionen i Kärrtorp, förbipasserande helt utan förvarning. Hösten 2007 överföll en SMR-aktivist en antifascist vid Slussen och knivhögg honom i nacken.

En av männen som stod fri att attackera barnfamiljer i Kärrtorp är dömd för dråpförsök för detta knivdåd. Polisen sitter med andra ord på facit. De känner inte bara till dessa ytterkantsgrupper utan även deras tongivande medlemmar och deras bakgrundshistorier av urskillningslöst våld. Enligt Säpos egen statistik misstänks svenska nazister för 14 mord och dråp under perioden 1999–2009 (vänsterextremister för inga).

Varför väljer de då att tillhandahålla fullgott skydd för nazisterna, exempelvis vid årsdagen av Kristnallnatten i november, men låter vanliga svenskar stå oskyddade? Varför tar de så lätt på att journalister i Sverige fått allt svårare att utföra sitt arbete på grund av hot och trakasserier? Demokratin hotas på flera fronter. Nu måste Säpo bryta sitt långtgående tillstånd av passivitet.

MARTIN AAGÅRD

journalist

HENRIK ARNSTAD

författare

HENRIK BERGGREN

historiker och författare

LISA BJURWALD

journalist och författare

ANNIKA HAMRUD

journalist och författare

HELLE KLEIN

chefredaktör Dagens Arbete

OLA LARSMO

författare

ÅSA LINDERBORG

kulturchef Aftonbladet

ARNE RUTH

publicist

LENA SUNDSTRÖM

journalist och författare

MALIN ULLGREN

litteraturkritiker och journalist

Arrangörer tänker mota naziattacker svd.se
Annons
Annons
X

Ett 50-tal högerextremister dök upp och attackerade en fredlig demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp.

Foto: HAMPUS ANDERSSON / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X